Under FN-toppmötet i New York har Löfven presenterat sig som ledare för världens första feministiska regering. Här med Isabella Lövin (MP), Åsa Romson (MP) och Margot Wallström (S). Foto: TT

Kvinnligt nätverk ska mäkla fred

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska skapa ett nätverk av kvinnliga fredsmäklare som inom två år ska kunna sättas in i konflikter världen över.

Utfästelsen görs av statsminister Stefan Löfven på en kvinnokonferens i FN i dag, erfar TT.

Under det pågående FN-toppmötet i New York har statsministern upprepade gånger presenterat sig som ledare för världens första feministiska regering. Det tar han även fasta på vid dagens konferens som ordnas av organisationen UN Women.

Över 70 stats- och regeringschefer kommer till mötet och det är sagt att de ska göra konkreta utfästelser om hur de ska bidra till att världen blir mer jämställd. Bland deltagarna finns Kinas president Xi Jinping och ett 15-tal EU-ledare.

Startar i höst

Under dagarna i New York har Löfven flera gånger poängterat att jämställdhet är lönsamt och smart ekonomisk politik. I dagens anförande lovar han att säkra att Sveriges nationella politik och statsbudget ska bidrar till jämlikhet. Och blågult bistånd och humanitär hjälp ska genussäkras.

När det gäller de kvinnliga fredsmedlarna har Folke Bernadotteakademin fått i uppdrag att utveckla ett sådant nätverk, ett arbete som startar redan i höst. Kvinnligt deltagande är avgörande för huruvida en fredsuppgörelse blir framgångsrik och hållbar, anser statsministern – i en värld där kvinnor är grovt underrepresenterade som medlare och där fyra av tio fredsuppgörelser kollapsar inom tio år.

Skynda på

Bakgrunden till mötet är att det i år är 20 år sedan kvinnokonferensen i Peking hölls. Träffen syftar till att få FN:s medlemmar att lova att skynda på genomförandet av konferensens handlingsplan.

I fredags var Stefan Löfven med och antog FN:s nya hållbara utvecklingsmål. Mål 5 lyder ”uppnå jämställdhet och ge alla kvinnor och flickor större självbestämmanderätt”. I mål 16 heter det att ”fredliga och inkluderande samhällen” ska uppmuntras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.