Bilden av raserade byggnader, en vanlig syn i det krigsdrabbade Syrien, har inte nått alla världens hörn. – Jag visste ingenting, säger en av de nepalesiska kvinnor som lurats till landet som billig arbetskraft. Foto: TT

Kvinnor luras till krigets Syrien som arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som miljontals flyr Syrien har en marknad för människohandel blommat upp i krigets fotspår. Med löften om arbete och ett bättre liv luras kvinnor att resa till de krigsdrabbade områdena – ofta utan någon som helst aning om var de är på väg.

”Vi köpte dig för 6.000 dollar. Du kommer inte hem om du inte betalar tillbaka pengarna.”

Det var vad 25-åriga Gyanu Reshmi Magar fick höra av personerna som lurat henne att lämna sitt hem i Nepal, och åka till Syrien för att arbeta långa timmar för en låg lön.

– Jag visste ingenting om Syrien. Jag förstod inte att det pågick ett krig. Agenten sa att det var som USA, berättar Gyanu Reshmi Magar för The Guardian.

”De lägger en order”

Enligt en nepalesisk diplomat som Guardian talat med ”blomstrar” människohandeln, den där nepalesiska kvinnor luras av skrupelfria agenter att resa till Syrien som billig arbetskraft. Man uppskattar att omkring 500-600 kvinnor befinner sig i Damaskus.

– Det är väldigt lätt att få tag på kvinnor. De lägger en beställning och sen tar de kvinnorna till Dubai. Kvinnorna förstår inte att de ska tas till Damaskus. När de väl kommer fram blir de helt chockade då de upptäcker att de är i Syrien.

Instängd i sju månader

Gyanu Reshmi Magar berättar att hon tvingades arbeta för en familj i den syriska huvudstaden, utan möjlighet att kontakta någon. Hon lämnade inte lägenheten på sju månader. Och trots att bomberna föll utanför fönstret tog det en stund innan hon förstod vad som pågick runt omkring henne.

– När jag frågade familjen sa de bara att det var armén som övade. Jag fick reda på att det var krig genom nätet. Det var så mycket högt ljud. Jag var rädd, men jag kunde inte göra något.

Skickas även till Irak

17 månader senare kunde Gyanu Reshmi Magar återvända till Nepal, efter att ha lyckats kontakta sin familj via Facebook och få hjälp av nepalesiska ambassaden i Egypten att ta sig hem.

Enligt en talesperson vid det nepalesiska utrikesdepartementet känner man till 25 fall där nepalesiska gästarbetare kontaktat departementet och bett om att ”bli räddade”.

Förutom Syrien rapporterar Guardian att kvinnorna även tas till andra konfliktzoner, som Irak och vissa delar av Nordafrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.