De här tre tjejerna från södra London misstänks ha sökt sig till IS. Bara två av de 600 västerländska tjejer och kvinnor som gjort det har återvänt. Foto: TT

Kvinnor söker gemenskap hos IS

Publicerad

Unga kvinnor som ansluter till Islamiska staten (IS) gör det för att få känna att de tillhör en gemenskap. Bilden att kvinnorna enbart ansluter sig till gruppen för att bli ”jihadfruar” är, enligt en ny studie, förenklad.

”Kom förbi, jag lagar pannkakor och det finns Nutella! Kom upp om en stund”, skriver den unga kvinnan till sina vänner på Twitter. Inget konstigt i det, om det inte var så att tweeten var skickad från al-Raqqa, Islamiska statens ”huvudstad”, av en ung brittisk kvinna, skriver The Guardian.

De unga kvinnliga rekryterna spelar en mycket viktig roll i att sprida IS propaganda via sociala medier, där de målar upp en utopisk bild av det så kallade kalifatet.

– De tas inte på allvar. Det är alltid farligt att kategorisera människor utifrån en mall, säger en av studieförfattarna, Melanie Smith, till nyhetsbyrån AP.

Muslimsk utopi

Det är King's College i London som gjort studien för att skapa bättre förståelse för hur det kommer sig att unga kvinnor ansluter till jihadistgruppen. Och genomgången, som drar sina slutsatser utifrån 100 kvinnors olika profiler på sociala medier, visar att kvinnorna anser att de deltar i ett heligt uppdrag att förvandla regionen till en ”muslimsk utopi”. De vänder sig också emot synen på muslimer i väst.

– För många är det här en snabb och enkel lösning. Det är jobbigt att hitta sin plats i livet när man är i 20-årsåldern. Jobb, utbildning och i deras fall dessutom många religiösa frågor. Många upplever då att IS har svaren på många frågor. Det blir ett slags eskapism, säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, till TT.

Allt yngre

Enligt Melanie Smith har kvinnorna som ansluter blivit yngre. Numera är de i 20-årsåldern.

– De som åker nu gör det för sammanhållningen och äventyret, precis som männen. Sedan är det ju en stor del som lockas av tanken att gifta sig med en utländsk stridande, som ses som hjältemodig och beredd att offra sitt liv, säger Melanie Smith till The Guardian.

Många av dem skulle vilja strida tillsammans med männen, men gruppens konservativa tolkning av islam förpassar dem till hemmet. Den främsta uppgiften för kvinnor i IS är, enligt studien, att föda nästa generations jihadister.

Nyligen rapporterades att en grupp brittiska läkarstudenter, med påbrå från Sudan, rest till Syrien. Enligt uppgifter till brittiska medier var fyra av de nio studenterna kvinnor i 20-årsåldern. Och de kvinnliga IS-medlemmarna återkommer sällan till Europa. Hittills har bara två av de 600 som anslutit till IS kommit tillbaka, enligt de europeiska regeringar som övervakar redandet, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.