De sex ryska testpersonerna: Polina Kuznetsova, Daria Komissarova, Anna Kussmaul, Elena Luchitskaya, Tatyana Shuguyeva och Inna Nosikova vid presskonferensen. Foto: TT

Kvinnor utsatta för rymdsexism

Uppdaterad
Publicerad

I veckan inledde Ryssland en simulerad rymdstudie med enbart kvinnlig besättning. Under presskonferensen inför experimentet fick de kvinnliga kosmonauterna svara på könsstereotypa och sexistiska frågor.

I onsdags klev de sex ryska testpersonerna – samtliga kvinnor i åldrarna 22-34 – ombord på en rymdskeppsattrapp i trä på Institutet för biomedicinska problem (IBMP) i Moskva, för att under åtta dagar delta i ett experiment som är tänkt att simulera en månresa tur och retur. Tanken från forskarnas sida är att studera hur ett team bestående endast av kvinnor klarar av den fysiska, psykiska och sociala stress en rymdresa innebär, uppger webbsidan IFL Science.

– Det kommer att vara särskilt intressant när det kommer till de psykologiska aspekterna. De sägs ju att i ett kök finner två hemmafruar det svårt att leva tillsammans, kommenterar Igor Usjakov, direktör för Institutet för biomedicinska problem (IBMP), enligt IFL Science.

Utan smink och män?

Under presskonferensen inför experimentet får de sex kvinnorna också svara på frågor som: ”Hur kommer ni hantera att vara utan smink under åtta dagar?”, ”Hur kommer ni klara av att inte vara bland män?”

– Vi är väldigt vackra utan smink, svarar Darja Komissarova, en av de som ingår i experimentet, varefter hennes kollega Anna Kussmaul besvarar den andra frågan:

– Vi arbetar. Under arbete skiljer du inte mellan män och kvinnor.

Rymdsexism – inget nytt

Det är inte första gången som sexism drabbar den ryska rymdforskningen. Den ryska kosmonauten Jelena Serova, som under sex månader mellan 2014 och 2015 som första kvinna tjänstgjorde på den internationella rymdstationen ISS, ställde sig oförstående till de – uppenbart könsstereotypa frågor – hon fick inför avresan. Hur skulle hon klara av att tvätta håret i rymden? Hade hon funderat på att klippa sig innan? uppger The Guardian.

Det fick Serova att tappa tålamodet, varpå hon höjde mikrofonen: 

– Får jag ställa er en fråga också: varför är ni inte intresserade av mina kollegors frisyrer?

Sedan tillade hon: – Mitt uppdrag är att flyga. Jag känner ett stort ansvar gentemot de personer som tränat oss och till dem vill jag säga: Vi kommer inte att svika er.

”Har en del att ta igen”

Experimentet är det först i sitt slag, där endast kvinnor ingår. Sammanlagt har 40 kvinnor från världens alla nationer varit i rymden, sedan den första kvinnan – Valentina Teresjkova – skickades upp 1963.

– Det har aldrig varit ett uteslutande kvinnligt team på ISS. Vi anser att rymdens framtid tillhör både män och kvinnor och eftersom det tyvärr inte varit så många kvinnor i rymden har vi en del att ta igen, säger experimentets forskningsledare Sergej Ponomarjov, enligt IFL Sciene.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.