Foto: SVT

Kvinnorna är IS värsta fiende

Uppdaterad
Publicerad

En IS krigares högsta önskan är att komma till himlen. Men om man blir dödad av en kvinna är porten till paradiset stängd.

– Kvinnor måste kriga mot IS, säger Birivan. Ingen annan slåss för oss kvinnor, så jag måste göra det, berättar hon för SVT:s reporter Lena Scherman.

Birivan är 35 år och befälhavare över en grupp kurdiska krigare som är baserade på kullarna i södra delen av irakiska Kurdistan.

Det är viktigt att det är kvinnor som slåss mot IS, säger hon, därför att kvinnor är deras värsta fiender.

Korrespondenterna

– IS-krigarnas största rädsla är att bli dödad av en kvinna, för det innebär att de inte kommer till himlen, och det, säger Birivan, är ju deras enda och högsta mål.

Här i Irakiska Kurdistan kallas IS för Daesh, det är det arabiska namnet på organisationen, men också ett nedsättande ord för dem.

– Daesh är något utanför mänskligheten, säger Birivan, när jag ber henne beskriva dem hon slåss mot.

”Bättre dö med värdighet än leva utan”

Jag känner en oerhörd lättnad och ett privilegium att jag slipper ta upp ett vapen för att försvara min frihet och mina rättigheter, men samtidigt, känns det som om hotet kommer allt närmare.

Och friheten har ett pris, det är Birivan medveten om.

– Många av mina kamrater har dödats och jag skulle också kunna dö här ute. Men det är bättre att dö med värdighet än att leva utan värdighet, säger hon.

Fakta

Korrespondenterna sänds i SVT 2 kl 20.00 i kväll tisdag 21 april. Diskutera programmet i sociala medier #korrespondenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet