Foto: TT

Løkke backar från löfte att ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) drar tillbaka löftet om att ta emot 1.000 av de  flyktingar som ska omplaceras inom EU. Så länge EU: s interna system inte fungerar deltar Danmark inte i fördelningen är beskedet.

De 1.000 flyktingarna var en del av den överenskommelse, som EU-länderna vid ett toppmöte i september åtog sig att vara en del av.  Som orsak anger Løkke Rasmussen det ökande antalet flyktingar och asylsökande som kommer till Danmark. Det beskedet gav statsministern vid Venstres nationella kongress i Herning.

– Då sågs det som en gemensam lösning för Europa, att om man fördelade 160.000 flyktingar så skulle problemet vara löst. Så är det inte, säger Lars Løkke Rasmussen.

– En förutsättning  när flyktingarna fördelades var att Grekland och Italien hade fått kontroll över situationen, och det har de inte, säger han.

Höjd prognos

Statsministerns kommentarer kom i kölvattnet av att regeringen skrivit upp antalet asylsökande som kommer från 15.000 till 25.000 personer. Enligt Løkke Rasmussen är det för många.

– Jag hyser ingen tvekan om att utan åtstramningarna vi har gjort, skulle siffran blivit ännu högre, säger Lars Løkke Rasmussen .

Bland Danmarks 98 kommuner märks situationen av, och med den nya prognosen kan situationen bli besvärlig för lokaka myndigheter, det säger Martin Damm, ordförande i kommunernas landsförening, KL.

– Vi får en till extra kommun i Danmark, det kräver resurser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.