Donald Tusk och Andrzej Duda i Bryssel. Foto: TT

Laddat polskt möte i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Laddat var bara förnamnet när Polens president Andrzej Duda i dag mötte EU:s permanente ordförande Donald Tusk – tillika Polens förre premiärminister – i Bryssel. På presskonferensen efteråt hölls ändå god min.

EU-kommissionen drog i förra veckan i gång en formell granskning av hur Polens nya regering och president har agerat gentemot landets författningsdomstol. Även åtgärder gentemot den statliga radion och televisionen har fått hård kritik. Flera instanser har de senaste tiden krävt att krafttag mot den politiska utvedklingen i landet.

Tusk ställer sig dock tveksam till om det är EU:s uppgift.

Polens nya medielagar

– Jag tror inte att det är något bra idé att diskutera situationen i Polen i det Europeiska rådet.

Efter att ha samtalat med Polens president Andrzej Duda menar Tusk att ”Polen och EU är överens”.

– Jag vill betona att vårt möte ansikte mot ansikte i dag har bekräftat att Polen och EU har samma intressen. Polen har inga fiender i EU. . . Ända sedan Polen blev medlem i EU har landet varit en tillgång för EU och vice versa, hävdade Tusk.

– Jag vill lugna ner debatten. Jag vill att vi har en dialog baserad på riktiga fakta, svarade Duda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet