Foto: SVT och TT

Lagändring krävs när Ikea anställer kvinnor i Indien

Uppdaterad
Publicerad

När Ikea öppnar varuhus i Indien, ska hälften av de anställda vara kvinnor. Men för det krävs lagändringar.

Preeti Budhraja fick jobb på Ikea via en annons i en dagstidning.

– Den var superinspirerande med en bild på en kvinna på toppen av ett berg, säger hon när jag träffar henne på Ikeas kontor i Delhi.

 Skrivbord och bokhyllor är av ljust trä och ovanför kaffeautomaten står det ”fika” med stora bokstäver. Inom ett år ska det första varuhuset vara klart och sen väntar ytterligare 24 de närmaste åren. En jättesatsning där rekryteringen pågår för fullt, främst med att hitta kvinnor.

 – Jag har så många välutbildade vänner med bra yrkeserfarenhet, men de ger upp sina karriärer så fort de bildar familj eftersom det är vad som förväntas, berättar Preeti.

 Men Patrik Antoni, chef för kommunikation och hållbarhet, är fast beslutsam att ha 50 procent kvinnor anställda.

– Vi kan visa Indien att det är bra att ta in kvinnor, och företag som Ikea kan tillsammans med andra svenska och internationella företag göra en stor förändring, säger han.

Tillåts inte jobba kvällar

Än så länge är det mindre än en tredjedel av antalet indiska kvinnor som arbetar utanför hemmet. I detaljvaruhandeln tillåts inte kvinnor jobba efter åtta på kvällen. Något som gjort att Ikea för första gången aktivt påverkat ett lands lagstiftning.

 – Den här regeln har vi jobbat på, och i två av de delstater som vi är på väg in i har vi redan fått en förändring, och vet att lagförslagen ligger i de andra två också, så vi tror att före vi öppnar så kommer vi ha tillåtelse att ha kvinnor i varuhusen fram till elva på kvällen, säger Patrik Antoni.

Erbjuder transport

Men att kvinnor vistas själva ute sent på kvällen anses inte säkert i Indien, därför kommer Ikea att erbjuda transport till och från jobbet. När Preeti släpps av hemma av en chaufför, väntar matlagning och annat som anses vara kvinnosysslor. Men i den här familjen hjälps man åt, vilket gjort det möjligt för Preeti att ha en karriär.

 – Vi har så många välutbildade kvinnor i det här landet, och med rätt förutsättningar kan de åstadkomma storverk, säger Preeti Budhraja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.