Hanna Rydén reser genom det jordbävningsdrabbade Nepal. På vägen möter hon människor i nöd på platser där hjälpen ännu inte nått fram. Foto: TT/Privat

”Läget är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Frilansjournalisten Hanna Rydén är på väg från Pokhara till Katmandu. Längs vägen möter hon människor i nöd på platser dit hjälp ännu inte nått fram.

– Läget är fruktansvärt! När vi åker runt i byarna så ser vi familjer som sitter ute på gatan, sitter utanför sina hus och många av husen har blivit förstörda. De vågar inte gå in i husen eftersom det kan komma efterskalv och de kan rasa ner, säger frilansjournalisten Hanna Rydén.

Vad får människor för hjälp?

Jordbävning i Nepal

– De människorna som vi pratat med får ingen hjälp. Barnen sa att de är otroligt hungriga. De vågar inte gå in och hämta någon mat. De hoppas att hjälpen ska komma fram i morgon.

”Barn är rädda”

Byn som Hanna Rydén är i ligger omkring 13 kilometer från staden Gorkha. De träffade chockade och rädda människor som inte vet vad som händer eller hur de ska ordna mat och vatten.

– Det är en liten by med bara 200 invånare. De har ingen aning om vad som händer, de har ingen elektricitet, eller Internet. De har ingen kontakt med omvärlden. De frågar oss ”vad är det som händer, är vi säkra. Kommer det något nytt jordskalv?”

– Barnen var väldigt rädda. De barn i familjen vi pratade med satt och tittade på tv och förstod först inte vad som hände och sprang ut.

Ett av värst drabbade distrikten

Får du någon känsla för omfattningen?

– Gorkha är ett av de distrikt som blivit värst drabbat. Av ungefär 45 hus så var det sex som var totalförstörda, runt 20 skadade. Och då pratar vi om en liten by.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet