”Läkare som utför aborter gör inte karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Michele Mariano är gynekologen som gör det som ingen annan vill göra. Aborter. I italienska regionen Molise med över 300.000 invånare är han den enda som inte vägrar med hänvisning till sitt samvete. Att gå mot normen har sitt pris. Den som gör aborter gör inte karriär.

Han är gynekolog och skulle kunna ha ganska varierade arbetsuppgifter. Istället har han blivit regionens ende abortör. Varje år gör han 400 aborter, eftersom alla hans kollegor i regionen Molise vägrar.

– Det är ganska deprimerande, säger Michele Mariano.

Friktion

Över 90 procent vägrar i regionen

Italien har haft fri abort i nästan 40 år. Men läkare får vägra med hänvisning till en samvetsklausul, och den rätten utnyttjas av allt fler.

Sju av tio gynekologer i Italien utför inte aborter av samvetsskäl, enligt officiell statistik. Men i flera regioner vägrar så många som nio av tio.

– Det är nog sällan frågan om tro. Det är framförallt en fråga om bekvämlighet. En läkare som genomför aborter gör knappast karriär, säger Michele Mariano.

Varnar för brist på abortörer

Flera läkare i Italien som närmar sig pensionsåldern har varnat för att landet kan stå inför en kris där allt fler yngre läkare varken kan eller vill utföra aborter.

På pappret har antalet aborter i Italien minskat i antal de senaste decennierna. Men under samma period har antalet missfall ökat, och det finns misstankar om att allt fler gör osäkra aborter på kliniker som inte har tillstånd att utföra dem.

Se Den ensamme abortörens berättelse ovan – se mer från Friktion på SVT Play

Om Friktion

Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet