Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz i Afghanistan bombades av amerikanska flygplan. Foto: TT

Läkare utan gränser kräver utredning

Uppdaterad
Publicerad

Läkare utan gränser vill se en oberoende utredning av den amerikanska flygattacken mot organisationens sjukhus i Afghanistan.

Läkare utan gränser vill att flygattacken som dödade minst 22 personer utreds utifrån Genevekonventionen, uppger AP.

Kräver oberoende granskning

Läkare utan gränser vill att det internationella organet IHFFC, International Humanitarian Fact-Finding Commission ska leda utredningen. IHFFC etablerades 1991 och har som uppdrag att utreda möjliga brott mot mänskliga rättigheter. IHFFC har dock aldrig använts i en utredning, skriver BBC.

Läkare utan gränsers internationella chef, Joanne Liu, uttalade skarp kritik under onsdagen.

– Det var inte bara en attack mot vårt sjukhus, det var en attack mot Genevekonventionen. Det kan inte tolereras. Om vi låter det här passera säger vi i princip att det är fritt fram för alla krigförande länder, säger Joanne Liu, enligt Reuters.

Brottsutredning kan bli aktuell

Läkare utan gränser menar att denna utredning bör vara ett första steg för att utreda händelsen och hur det gick till när beslutet togs att genomföra flygattacken. Efter det kan det vara aktuellt att starta en brottsutredning, menar Läkare utan gränser.

USA har tagit på sig attacken och erkänt att sjukhuset träffades av misstag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.