Läkare utan gränser kommer inte att ta emot fler EU-bidrag. Arkivbild. Foto: TT

Läkare utan gränser nobbar EU-bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Läkare utan gränser kommer inte att ta emot mer pengar från EU eller EU-länder, i protest mot unionens flyktingpolitik. Det meddelar organisationen i ett pressmeddelande. Läkare utan gränser beskyller även EU för att använda humanitärt bistånd för att hålla flyktingar borta.

”I många månader har Läkare utan gränser kritiserat EU:s misslyckade flyktingpolitik som allt mer kommit att handla om avskräckning i stället för att ge människor den hjälp och det skydd de behöver”, säger organisationens internationella generalsekreterare Jerome Oberreit i pressmeddelandet.

Särskilt flyktingöverenskommelsen mellan EU och Turkiet nämns som en anledning till beslutet. Det har ”totalt urholkat själva begreppet flykting och dess innebörd om skydd”, skriver Läkare utan gränser.

Utrikesminister Margot Wallström (S) beklagar beslutet. 

– Läkare utan gränsers arbete gör stor skillnad. Vi delar oron att humanitära principer försvagas, till exempel att humanitära organisationer inte får tillträde i länder som Syrien. Vi behöver ha fortsatt konstruktiv dialog med Läkare utan gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.