Se Karen Winthers möten med Ingo Hasselbachoch Angela. Foto: Ur dokumentären Exit

Lämnade högerextremismen – så lever de med sitt förflutna

Uppdaterad
Publicerad

Som tonåring var norska dokumentärskaparen Karen Winther med i en högerextrem miljö och än idag bär hon på plågsamma minnen.

I ett försök att gå vidare har hon sökt upp andra före detta extremister för att tala om skulden och skammen.

Karen Winther var som tonåring på 90-talet en del av våldsbejakande högerextrema miljöer.

– I många år höll jag mitt förflutna hemligt. Men när våldsextremism nämns eller terrorangrepp sker mår jag dåligt, säger hon i dokumentären Exit.

I filmen söker Karen Winther upp flera tidigare extremister, för att bland annat få svar på hur de lyckades lämna extremismen – och hur de hanterar skulden och skammen idag.

Lång väg till försoning

Bland de hon träffar finns bland annat fd nynazisten Ingo Hasselbach i Tyskland, som på 90-talet inspirerade Karen Winther till att själv att lämna extremismen.

Ingo Hasselbach menar att det tagit lång tid för honom att försona sig med sin historia.

– Varje dag är en kamp. Det är inte över än. Jag tror att man får dras med det hela livet, säger han.

I klippet ovan finns utdrag från Karens Winthers möten med Ingo Hasselbach i Tyskland och Angela i USA. Se hela dokumentären Dox: Exit på SVT Play.

Så får du hjälp att lämna extremism

Vill du ha hjälp att ta dig ut ur en extremistisk rörelse? Då kan du kontakta till exempel socialtjänsten i din kommun eller Fryshusets Exit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.