Foto: TT

Landminor dödar barn i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Minst 42 barn har dödats av landminor och odetonerad ammunition i Donetsk- och Luhanskregionerna sedan kriget i Ukraina bröt ut för ett år sedan.

För barnen kan de små och ibland färgglada föremålen väcka nyfikenhet, men många gånger är landminor och odetonerad ammunition en lek med döden. Enligt en färsk rapport från FN-organet Unicef har minst 42 barn dödats och 109 skadats av landminor och odetonerad ammunition, sedan konflikten i landets östra delar eskalerade i mars förra året.

Rebellområden hårt drabbat

Unicefs landchef i Ukraina, Giovanna Barberis säger till SVT Nyheter att siffrorna kan vara betydligt högre, eftersom rebellkontrollerade områden inte har räknats in i statistiken.

Krimkonflikten

– Det här är bara en indikation, säger Barberis.

Många städer och byar har drabbats av kriget mellan regeringsstyrkorna och ryssvänliga rebeller i östra Ukraina. Enligt Unicef arbetar Ukrainas särskilda myndighet för undantagstillstånd med minröjning och 33.717 explosiva föremål har upptäckts och avlägsnats.

För många familjer som flytt striderna och sedan återvänt till sina hem utgör landminor och odetonerad ammunition en stor fara.

– Situationen är oroväckande redan som det är. Många av dom som återvänder kommer tillbaka till områden där bristen på mat, rent vatten och mediciner är stor, säger Barberis.

Sprider information

Unicef har tillsammans med lokala samarbetsorganisationer påbörjat informationskampanj för att uppmärksamma barnen om farorna. Målet är att nå ut till en halv miljon skolbarn innan året är slut. Enligt Giovanna Barberis har i dagsläget omkring 200.000 barn nåtts av informationskampanjen.

– Vi arbetar tillsammans med Ukrainas utbildningsdepartement och det mest effektiva är att informera i skolorna. Alla barn kan drabbas och därför försöker vi informera dem, säger Barberis.

Landminor är inte bara en fara för de lekande barnen. Så sent som förra veckan omkom fyra personer när den buss de färdades i körde på en landmina nära staden Artemivsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet