Foto: TT

Landsomfattande protester i Polen

Uppdaterad
Publicerad

I flera städer i Polen hölls i dag demonstrationer mot landets regering och de nya medialagarna, som många menar är ett hot mot demokratin och yttrandefriheten. I huvudstaden Warszawa samlades minst 20.000 personer utanför nationella tv-bolagets lokaler.

Demonstrationerna organiserades av den nybildade gruppen Kommittén för demokratins försvar (KOD). Tusentals människor samlades i huvudstaden Warszawa, Krakow, Lodz och Wroclaw.

Vid lunchtid samlandes demonstranter framför slottet i Warszawa viftandes landets rödvita flagga. I folkmassan viftades också många EU-flaggor. Enligt BBC ska den demonstrationen samlat omkring 5.000 människor.

Polens nya medielagar

”Fruktar nya lagarna”

– Vi vill visa våra sympatier med de oberoende medierna den attack som nu rikats mot dem, säger Mateusz Kijowski, ledare för KOD till BBC News.

En av demonstranterna var 67–årige Piotr Warczykowski, som sade till Svenska Dagbladets utsända att han fruktar att de nya lagarna leder in landet på en odemokratiskt väg.

– Jag är gammal nog att minnas hur det var under kommunismen, säger han till tidningen.

Kritik från EU

De nya lagarna, som trädde i kraft igår ger den sittande regeringen större inflytande över författningsdomstolen och finansministern får rätt att utse och sparka de statliga radio– och tv-kanalernas chefer.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa har försvarat lagändringarna med att reformer är nödvändiga efter den tidigare regeringens tid vid makten. Medielagarna har kritiserats av EU för att de kränker grundläggande värden i EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polens nya medielagar

Mer i ämnet