Foto: TT

Landssorg efter barnhemsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Guatemala utlyser tre dagars landssorg sedan 20 tonårsflickor omkommit i en svår brand i ett statligt drivet barnhem.

Många behandlas för svåra brännskador på olika sjukhus efter branden, som inträffade under natten till onsdagen. Ett av sjukhusen uppger att 24 skadade vårdas där, varav sex är i kritiskt tillstånd.

Landet lägger stor vikt vid de anklagelser som framkommit om sexuella övergrepp, och andra typer av övergrepp, på barnhemmet.

Alla som omkom i branden var mellan 14 och 17 år. Boendet ligger utanför huvudstaden Guatemala City.

Upprepade varningar

Branden startade i samband med ett nattligt uppror i det överbelagda barnhemmet, som ska ha hyst nästan dubbelt så många ungdomar som det har kapacitet för.

– De serverade mat till tonåringarna när några av dem satte eld på en madrass, och det var så branden startade, säger Abner Paredes, en advokat som arbetar med barns rättigheter.

En av barnhemmets tidigare anställda, Angel Cardenas, säger att han upprepade gånger har varnat för förhållandena där inne.

– Det var en tickande bomb. Det här var väntat, säger han

Uppror mot övergrepp

De boende på barnhemmet gjorde uppror mot sexuella övergrepp utförda av anställda, och mot dålig mat och andra missförhållanden, rapporterar lokala medier.

De senaste åren har dussintals barn rymt från boendet och ska då ha uppgett som orsak att de har behandlats dåligt där.

Barnhemmet som drivs av statliga myndigheter hyser ungdomar under 18 år som har varit offer för våld i hemmet, eller som har varit hemlösa. De skickas till anläggningen efter domstolsbeslut och är socialdepartementets ansvar.

I Guatemalas kongress hölls en tyst minut för offren under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.