Foto: SVT

Lång asylprocess i Grekland för tusentals på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Den långa asylprocessen i Grekland gör väntan olidlig, i synnerhet för dem som befinner sig i flyktingläger. Zahra Boazar tog med sina tre barn på den livsfarliga resan över Medelhavet. – Det var för min man. Han är hela mitt liv, berättar hon.

Zahra Boazar kom fram till Grekland från Iran i mars. Hon var på väg till sin man som ett halvår tidigare hade korsat precis samma vägar som, men till skillnad från henne kom han fram.

I januari var hon framme i Turkiet men det kalla vädret och de häftiga vågorna fick henne att avvakta tills att temperaturen lättade något. Lagom tills att gränserna stängde.

”Såg för mig hur barnen drunknade”

– Jag kunde se framför mig hur mina tre barn drunkande, så jag kunde inte förmå mig att kliva på båten just då, berättar Zahra Boazar.

 I flera månader har hon bott i flyktinglägret Eleonas i Athen. Hon har blivit så pass deprimerad att hon går på medicin. Varje dag hon är från sin man och ensam med barnen i den här tillvaron tär på henne.

– Det var tanken att få bli återförenad med min man, mitt livs kärlek, som gjorde att jag slutligen klev på den där båten. Men när jag kom fram till Europa svartnade mitt liv, säger Zahra Boazar.

Får komma till Sverige – vet inte när

 Hon är dock en av få som fått positivt besked att hon kommer att få återförenas med sin man i Sverige. Men den byråkratiska processen är långsam.  Dessutom faller den in under semestertider – så det hon fått höra nu är att hon ska avvakta ytterligare en månad.

– Det är som att de inte förstår att en månad hit eller dit tar död på oss, säger Zahra Boazar medan hon försöker svälja sina tårar.

 Hennes hopp är som bortblåst. Innan hon fysiskt är på väg kan hon inte tro att det finns ett lyckligt slut på hennes liv.

Grekland under allt större press

Allt sedan gränsen till Makedonien stängdes och länderna norrut stramade åt asylreglerna är det fler som söker asyl i Grekland. Ett land som redan var under stor press behöver nu sköta logistiken av ytterligare tiotusentals som egentligen inte ens vill vara där.

– Asylprocessen är en långsam juridisk process och tyvärr har vi inte tillräckligt med resurser för att påskynda den. De förhållanden som dessa människor lever under är oacceptabla och inte hållbara, men dessvärre finns det inget Grekland kan göra, säger Giorgos Kyritsis, regeringens talesperson för flyktingfrågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.