• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

General Nijungekdo Juvenal, som deltog i ett misslyckat kuppförsök mot president Pierre Nkurunziza i maj, förs i handklovar till rätten. De gripna kuppmakarna ska ha haft skador från påstådd tortyr. ARKIVBILD. Foto: TT

Amnesty larmar om grov tortyr i Burundi

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetstjänsten i Burundi har använt hårda metoder för att försöka knäcka protesterna mot landets omstridda president, som svurits in för tredje gången. I en rapport larmar Amnesty International om att dissidenter utsatts för omfattande tortyr.

Pierre Nkurunziza svors i torsdags överraskande in för sin kontroversiella tredje mandatperiod. Under ceremonin, som förväntats äga rum denna vecka, tillägnade han valsegern alla burundier, även de som röstat emot honom.

Men presidenten lovade samtidigt att krossa dem som ”attackerar sitt land”.

– De kommer att skingras som mjöl i vinden. Med gud som vittne ska burundierna få fred, sade han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tortyrmetoder

Det var efter att Nkurunziza i våras gjorde klart att han skulle ställa upp i valet som oroligheterna blossade upp. Amnesty har tidigare rapporterat om polisövervåld vid demonstrationer mot presidentens kandidatur, som kritiker menar strider mot konstitutionen.

Nu pekar människorättsorganisationen även på en rad fall där dissidenter torterats i syfte att tvinga fram erkännanden och krossa protesterna. En man, som greps i juni, vittnar om hur han först blivit slagen med järnrör.

– Sedan sade de åt mig att klä av mig. De tog en femlitersbehållare full med sand och hängde i mina testiklar. De lät den sitta kvar i över en timme, jag svimmade, berättar mannen i rapporten.

Batonger och järnrör

De dokumenterade fallen av tortyr ska ha ägt rum i en av underrättelsetjänstens lokaler, där man enligt organisationen torterat flera personer med järnrör och tvingat ner deras huvuden i smutsigt vatten. Vid en inofficiell häktesbyggnad ska polisen också ha slagit gripna med elkablar och batonger.

Tidigare i augusti misshandlades en journalist som rapporterar för franska medier. Presidenten har fördömt övergreppet och manat till utredning av händelsen. Inget av de fall som Amnesty belyser ska ha utretts.

Fakta: Eskalerande våld

  • Valet i juli, där president Pierre Nkurunziza segrade med 69 procent av rösterna, föregicks av månader av protester från oppositionen. Motsättningarna har eskalerat i ökande våld och fått 180.000 människor att fly landet av rädsla för ett nytt inbördeskrig.
  • Flera framstående personer har mördats efter Nkurunzizas valseger, bland annat den före detta chefen för den tutsiledda armén, Jean Bikomagu.
  • Enligt landets konstitution får en president sitta max två perioder. Men Nkurunziza, som 2005 utsågs av parlamentet till president och valdes till en andra period 2010, menar att regeln bara gäller de mandatperioder som följer på allmänna val.
  • Oppositionen manade väljarna att bojkotta det senaste valet, som väckt skarp internationell kritik och förklarats som varken fritt eller rättvist.
  • Det senaste inbördeskriget i Burundi krävde minst 300.000 människoliv. Ett fredsavtal slöts 2006 och den sista rebellgruppen var officiellt avväpnad i april 2009. President Nkurunziza var en av huturebellernas ledare under det 13 år långa kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.