Naturvårdsmyndigheter undersöker ett av de beslagtagna tigerskinnen. Foto: TT

Lastbil med tigerskinn stoppad utanför thaitempel

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har stoppat en lastbil med tigerskinn och mängder av andra djurdelar på väg från det kontroversiella buddisttemplet i västra Thailand, bara dagen efter att över 40 döda tigerungar upptäckts av myndigheterna. Templet, som misstänks för illegal djurhandel, riskerar nu åtal.

Tre män i lastbilen, en av dem en munk, har gripits och kommer att åtalas för olaga innehav av vilda djur, meddelar polischefen Bandith Meungsukhum.

– Det här beslaget visar tydligt att templet troligen är involverat i illegal handel med tigrar. De bryter helt klart mot lagen om att sälja, distribuera eller transportera skyddade djur eller delar från dem, säger Teunchai Noochdumrong på naturvårdsmyndigheten WCO till BBC.

Konserverade djurdelar

I lastbilen hittades också över 700 små genomskinliga behållare innehållande delar från tigrar, och tigertänder som gömts i en resväska.

Kort därefter hittade myndigheterna också 20 behållare med konserverade tigerungar som förvarades på tempelveterinärens kontor.  Kropparna hade konserverats i en ”okänd vätska”.

– Jag är mycket chockad. Vi har alla haft farhågor och misstankar vad gäller det här templet, men vi trodde aldrig att det skulle vara så uppenbart, säger Teunchai Noochdumrong från naturvårdsmyndigheterna.

Förvarade kadaver

De nya avslöjandena kommer medan thailändska myndigheterna genomför en mastodontoperation för att befria 137 tigrar från templet Wat Pha Luang Ta Bua i Kanchanaburi-provinsen och föra dem till djurskyddsreservat. Munkarna har tidigare ansökt om tillstånd för att få driva en djurpark men myndigheternas misstankar om missförhållanden och vanvård av djuren har satt stopp för detta.

Många av tigrarna uppges vara undernärda eller plågade av sjukdomar, förutom att de utgjort en fara för de turister som mot betalning fått fotografera sig med djuren. Templet har nu stängts för turister.

I går hittades 40 djupfrysta kroppar av tigerungar och templet riskerar nu åtal för bland annat att illegalt ha förvarat djurkadavren, rapporterar BBC. Templet har tidigare sagt att man bestämde sig 2010 för att sluta kremera ungar som dog strax efter födseln.

Munkarna nekar till anklagelser om illegal handel med vilda djur.

Lukrativ marknad

Skinnet från en vuxen tiger kan ge mellan 6.000 och 10.000 dollar (cirka 50.000-80.000 kronor) på den illegala marknaden, enligt Steve Galster från organisationen Freeland som bekämpar djursmuggling.

Han misstänker att templet födde upp tigrar i avsikt att sälja dem, antingen levande eller döda, till den lukrativa, illegala marknaden med djur, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.