Arkivbild. Uppemot 350 vårdtjänster kan försvinna om politikerna följer konsultrapportens förslag. Foto: TT

Snabbare för utländsk vårdpersonal att få jobb i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Köerna minskar för nyanländ vårdpersonal som vill få yrkeslegitimation. Väntetiden för specialistläkare från länder utanför EU har den senaste tiden minskat från 18 månader till 8 månader, enligt siffror från Socialstyrelsen.

– Under de senaste tre åren har ansökningarna från personer som är utbildade utanför EU fördubblats och det har varit en ganska markant ökning sedan andra halvåret 2014, säger Pernilla Ek, enhetschef på Socialstyrelsen.

Det ledde också till att väntetiderna för att få en svensk yrkeslegitimation ökade snabbt. Samtidigt som vården har brist på personal.

Som längst var väntetiden ett och halvt år från att en ansökan var inlämnad till att Socialstyrelsen kunnat göra en första prövning av den. Därefter kunde det tillkomma tid för till exempel kunskapsprov, språkutbildning och kompletteringar.

Kortare köer sedan december

Men sedan december har kötiden för vårdpersonal från länder utanför EU minskat, visar siffror från Socialstyrelsen. Tiden från att en ansökan kommer in till en första prövning har minskat från 11 månader till 8 bland vårdpersonal med yrkeslegitimation i allmänhet. Bland specialistläkare har kötiden minskat från 18 månader till 8 månader.

– Framförallt beror det på att vi har fått resursökningar från regeringen vilket gjort att vi har kunnat anställa fler. Vi har också sett över våra rutiner för hur vi arbetar för att effektivisera så mycket som möjligt, säger Pernilla Ek.

Vad är målet?

– Vårt mål är att vara nere på två månader, vi ska vara nere där till tidig höst.

65 miljoner kronor skjuts till

I år ger regeringen 65 miljoner kronor extra till Socialstyrelsen för att korta handläggningstiderna, och folkhälsoministern är inte helt oväntat nöjd med resultatet.

– Det är fantastiskt bra, men vi behöver göra mer för att få ner köerna ännu mer. Men jag tycker Socialstyrelsen ska ha en eloge för det arbete man nu har gjort, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Fortfarande får Socialstyrelsen in ungefär 200 ansökningar i månaden. Nu tar man fram ett nytt system för att korta tiderna. Tanken är att lägga mer fokus på faktiska prov och mindre på intyg och betyg från andra länder.

Kunskap istället för papper

– Vi vill få till stånd ett system som är lika för alla 21 legitimationsyrken och ett system som fokuserar på att sökande ska visa sin kunskap i stället för att visa papper. Hellre ett kunskapsprov än ett betyg, säger Pernilla Ek.

När ska det vara på plats?

– Vi hoppas att det ska vara på plats till hösten för de första yrkena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.