Foto: TT

Lavrov avvisar Aleppo-förslag

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland ser ut att avvisa ett resolutionsförslag om vapenvila i Aleppo i Syrien. FN:s säkerhetsråd har planerat att rösta om skrivningen i dag.

– Det är till största delen en provokativ åtgärd som underminerar rysk-amerikanska ansträngningar, säger utrikesminister Sergej Lavrov.

Enligt Lavrov finns det hopp om att Ryssland och USA enas om hur gerillamän ska kunna lämna de områden de håller i östra Aleppo – vilket skulle slutföra den blodiga militära seger Damaskusregimen, med ryskt stöd, nu enligt alla tecken är på väg mot.

Resolutionen kräver en tillfällig vapenvila i Aleppo för att humanitär hjälp ska kunna nå människor som stängts in av striderna, uppger diplomater.

Syrienkriget

Egypten, Nya Zeeland och Spanien har författat texten som uppmanar till eldupphör i minst sju dagar.

Just med tanke på Rysslands väntade motstånd kortades tiden från ursprungliga tio dygn. Men efter Lavrovs uttalanden växer osäkerheten om förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet