Foto: TT

Lavrov: Ett förskolebråk mellan barn

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallar USA:s president Donald Trump för ”sinnesrubbad” och ”senil”. Trump själv har svarat med att kalla Jong-Un för ”Rocket man”, raketmannen, vid mer än ett tillfälle.

Nu har Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tröttnat och liknar ordväxlingen mellan de båda ledarna med ”ett förskolebråk mellan barn”.

I sitt tal inför FN:s generalförsamling tidigare i veckan sade Trump att Kim Jong-Un har tagit sin regim på ett självmordsuppdrag, och att USA, om landet hotas, kommer att förstöra Nordkorea helt.

Natten mot lördag talade Trump i Huntsville, Alabama för att visa sitt stöd för republikanen Luther Stranges kandidatur till senaten. I sitt tal vände han sig åter mot Nordkorea och Kim Jong-Un,.

Nordkorea-krisen

– Jag ska ta hand om ”lille Rocket man”. Jag garanterar er, han bevakar det här som han aldrig har bevakat något förut, sa Trump enligt CNN.

”Kommer få betala dyrt”

Kim Jong-Un låter sig dock inte skrämmas av Trumps hårda ord, Han menar istället att Trumps uttalande övertygat honom om att hans och Nordkoreas väg är ”den rätta vägen att gå”.

– Jag kommer att tvinga mannen som har privilegiet att vara USA:s överbefälhavare att betala dyrt för talet där han uppmanar till total förstörelse av Nordkorea”, sa Jong-Un enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

”Förskolebråk mellan barn”

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov beskriver retoriken mellan de två ledarna som ”ett förskolebråk mellan barn där ingen kan stoppa dem”. Lavrov vill ha lugn och manar till förnuft och sans.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har tröttnat på ordväxlingen mellan USA:s och Nordkoreas ledare. Foto: TT

Nordkorea har återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho säger att landet kan komma att överväga att testa en vätebomb i Stilla havet, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet