Foto: TT

Le Pen angriper rättsväsendet – möter hård kritik från domare

Uppdaterad
Publicerad

– Om några veckor kommer denna politiska makt att svepas undan av valet, men dessa tjänstemän måste ta konsekvenserna för sina illegala metoder, sad Marine Le Pen vid ett valmöte i helgen.

Hon menar att polis och domare bedriver en häxjakt på henne, som skulle vara iscensatt av den sittande vänsterregeringen. Fackförbund inom rättsväsendet reagerar starkt på uttalandet, och anklagar Le Pen för att ägna sig åt ”illa dolda hot”.

Samtidigt som den franske högerkandidaten till presidentvalet François Fillon är i ständigt blåsväder med anledning av en ekonomisk skandal gällande ifrågasatta utbetalningar till sin fru, är även en annan kandidat under utredning för finansiella oegentligheter.

Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten och EU-parlamentariker, anklagas av EU-parlamentets antikorruptionsenhet för att med pengar från EU ha betalat ut lön till två personer, som sagts arbeta som EU-assistenter i Bryssel men i själva verket varit partiarbetare för Nationella Fronten i Frankrike.

Presidentval i Frankrike 2017

Pengarna, en summa på sammanlagt motsvarande omkring 3,2 miljoner, var öronmärkta för att användas enbart till anställningar som just EU-assistenter till en parlamentariker.

Pekar på häxjakt

Le Pen nekar till några felaktigheter och har vägrat betala tillbaka summan. Hon har också visat sig ovillig att inställa sig för förhör medan presidentvalskampanjen pågår. Hon menar – liksom Fillon – att alla utredningar kring henne saknar grund och handlar om en häxjakt, iscensatt av politiska motståndare (underförstått den sittande socialistpartistiska regeringen). 

Under ett valmöte i Nantes i helgen tog kandidaten åter upp frågan, med ett hårdare ordalag än tidigare. 

– Jag vill säga till tjänstemännen som, av en trängd politisk rörelse, uppmanas använda statsmakten till att övervaka och förfölja motståndare med fula knep (…) att akta sig kring att delta i sådana göromål, sa Le Pen. 

– Om några veckor kommer denna politiska makt att svepas undan av valet, men dessa tjänstemän måste ta konsekvenserna för sina illegala metoder. De sätter sitt eget ansvarsområde på spel. Statsmakten vi vill ha är patriotisk.

”Illa dolda hot”

Denna gång ansåg många av just tjänstemännen inom rättsväsendet att partiledaren gick för långt. Ordföranden för ett fackförbund för domare fördömer för France Info ”illa dolda hot” från Le Pens håll. 

– Om man vill ha ett lugnt fungerande rättsväsende, bör man avstå från sådana uttalanden, säger Clarisse Taron till France Info, och utvecklar för le Monde

– Hon markerar nu med hot och försök att destabilisera våra institutioner, det är oacceptabelt. 

– Mellan raderna hör man vilken politik hon vill införa om hon vinner valet, säger Taron.

”Antirepublikansk diskurs”

Ledaren för ytterligare ett fackförbund för jurister och domare, Benjamin Blanchet, säger till le Monde att man är mycket oroade över en ”antirepublikansk diskurs”. 

– Vi är det desto mer när den kommer från en person som, om hon vinner presidentvalet, måste agera garant för rättsväsendets självständighet, en av republikens grundvalar, säger Blanchet.

”Paranoian gör oss en otjänst”

Även polisfacken reagerar indignerat på uttalandet. 

– Poliskåren är republiken trogen och vägrar lyda order som skulle visa sig vara olagliga, säger Yves Lefebvre, generalsekreterare för ett av polisväsendets fackförbund, till le Monde. 

– Vi måste förbli allvarliga. Paranoian hos vissa ansvariga politiker, bland dem Marine Le Pen, gör republiken en otjänst, fortsätter han.

Även president François Hollande har reagerat på Le Pens propåer. 

– Jag kommer aldrig att acceptera att man ifrågasätter tjänstemännen i vår republik med anledning av att de efterföljer lagen och ser till att rättsväsendet fungerar, säger Hollande.

Fillon anklagar utredare för ”politiskt mord”

Under en presskonferens på onsdagen höjde även högerkandidaten François Fillon tonläget i sina anklagelser mot rättsväsendet för att bedriva en politiserad kampanj mot honom. 

– Jag har inte behandlats som ett vanligt rättsfall. Rättsstaten har utsatts för ett systematiskt övergrepp, säger Fillon. 

– Det är ett politiskt mord, men det är inte bara mig man mördar, det är hela presidentvalet.

Hollande: En kandidatur är ingen ursäkt

Den sittande presidenten var snabb på att reagera på Fillons uttalanden. 

”En kandidatur i presidentvalet tillåter inte att man hivar ur sig misstankar mot polisens och domarnas arbete,” skriver Hollandes stab i ett uttalande på Twitter

Samtidigt instämmer han med Fillon på en punkt: Makten utgår från folket, och det är de, och inte rättsväsendet, som ska välja president i vår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet