Marine Le Pen. Foto: TT

Le Pen skärper tonen mot invandrare

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för den franska extremhögern, Marine Le Pen, vill förbjuda barn till illegala invandrare att gå i skola. Det är ett av många tuffa förslag om att begränsa samhällsservicen för utlänningar.

– Jag har ingenting emot utlänningar, men jag säger till dem: om ni kommer till vårt land, vänta er inte att bli omhändertagna, vårdade och att era barn ska få gratis utbildning, sade Le Pen på en konferens i Paris på torsdagen.

– Det är slut på det nu, tillade hon.

Hon sade också att varje utlänning som utnyttjar det offentliga utbildningssystemet utan att betala skatt i Frankrike ska tvingas bidra.

– Vi kommer att förbehålla våra ansträngningar och vår nationella solidaritet de ödmjukaste, blygsammaste och fattigaste bland oss, sade hon.

Le Pen påstod felaktigt att vem som helst över 65 år kan komma till Frankrike och kräva äldreomsorg och socialbidrag.

Det säger opinionsmätningarna

Nationella fronten uppfattar sig som en del av en global revolt mot invandring, etablerade politiska partier och globalisering exemplifierad genom Donald Trumps valseger i USA.

Enligt opinionsmätningarna kommer Le Pen att klara sig till andra omgången i presidentvalet i maj, men bli besegrad av Republikanernas kandidat François Fillon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.