Libanon fruktar ny terrorvåg

Publicerad

Libanons regering varnar för att terroristhotet har ökat sedan åtta självmordsbombare gått till angrepp i en by nära gränsen till Syrien.

Byn Qaa, med övervägande kristen befolkning, angreps i måndags. Fem civilpersoner dödades i två vågor av självmordsdåd. Den första gruppen gick till angrepp före gryningen och nästa grupp utlöste sina bomber senare på natten. Två av självmordsbombarna gick till attack nära en kyrka.

Libanesiska myndigheter misstänker att terrorgruppen IS ligger bakom, men ingen har tagit på sig skulden. Regeringen, som hänvisar både till det stora antalet självmordsbombare och det ovanliga sättet angreppen utfördes på, ser dåden som en ny fas av ”konfrontation mellan den libanesiska staten och ondskefull terrorism”.

Premiärminister Tammam Salam säger att han befarar att det som skedde i Qaa är starten på en ny våg av terrorangrepp runtom i Libanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.