Sedan kriget i grannlandet Syrien inleddes har Libanon blivit det land i världen som tagit emot flest flyktingar sett till den egna befolkningens storlek. Foto: SVT/TT

Libanons utrikesminister: Omvärlden har svikit oss

Uppdaterad
Publicerad

Libanon klarar inte att ta emot fler syriska flyktingar. Det säger landets utrikesminister i en intervju med SVT Nyheter. Han menar att omvärlden har svikit Libanon när det gäller mottagandet av flyktingar.

Libanon är det land som tagit emot flest flyktingar från inbördeskriget i Syrien sett till antalet invånare. Nästan var fjärde person i landet är i dag en syrisk flykting.

Utrikesminister Gebran Bassil säger i en intervju med SVT Nyheter att han är besviken på omvärldens stöd till landet som är lite mindre än Skåne.

– I Europa, med 500 miljoner invånare, blev det kris när det kom en miljon flyktingar förra året. Vi är fyra och en halv miljoner och har tagit emot en och en halv miljon flyktingar, säger han.

Enligt Libanons regering lever i dag mer än 1,5 miljoner syriska flyktingar i landet som före kriget hade 4,5 miljoner invånare. I Libanon lever också 300.000 palestinska flyktingar.

– Det är ett ansvar som ligger på det internationella samfundet. Stödet vi fått ligger långt, långt under vad som lovats oss.

Kritisk till flyktingavtalet

Den övervägande majoriteten av flyktingarna från Syrien lever i dag i inbördeskrigets grannländer. I Libanon, Turkiet och Jordanien bor i dag 4,8 miljoner flyktingar.

Nyligen gjorde EU upp med Turkiet om att flyktingar och migranter som reser från Turkiet till Grekland kan sändas tillbaka dit. Gebran Bassil är kritisk till avtalet som han menar sätter än större press på Syriens grannländer.

– Jag ser den överenskommelsen som ett sätt att säga till grannländerna ”Låt oss behålla flyktingarna på er mark istället för att de kommer till Europa”. Även om Turkiet skulle göra alla ansträngningar som krävs, och även om EU uppfyller sina löften till Turkiet så är det ingen varaktig lösning, säger Bassil.

Mindre än 32 kronor per dag

Som exempel på att Europas misslyckande med att hantera flyktingströmmen från Syrien nämner Gebran Bassil hur Tyskland och Sverige inte kunde komma överens när Tyskland tidigare i år vägrade återta flyktingar som skickats tillbaka till landet enligt Dublinförordningen.

Enligt Världsbanken lever 1,5 miljon libaneser på mindre än 3,84 dollar per dag, knappt 32 svenska kronor. Bland de syriska flyktingarna är det 70 procent som klarar sig på mindre än den summan.

Vill ha ”säkra zoner”

Libanons utrikesminister vill se så kallade ”säkra zoner” inne i Syrien dit flyktingar ska sändas tillbaka, trots kriget. Förslaget har stöd av Turkiet och även av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Men FN och människorättsorganisationer har kritiserat den och efterlyst möjligheter att garantera flyktingarnas säkerhet. USA:s president Barrack Obama har också uttalat sig kritiskt mot iden med säkra zoner inne i Syrien.

– Vi har i dag 200 flyktingar per kvadratkilometer i Libanon. Kan du översätta det till svenska förhållanden? Den här krisen går inte att lösa genom att sända tillbaka flyktingar från Europa till länderna i Syriens närområde, säger Gebran Bassil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.