Libyen – följ den senaste utvecklingen här

Uppdaterad
Publicerad

Diktatorn Muammar Kadaffis 42-åriga styre är på väg att falla. Rebellstyrkor stärker allt mer greppet om huvudstaden Tripoli men ingen vet var Kadaffi befinner sig.

Följ al-Jazira:s livesändning här och BBC:s livesändning

här.

22.25

FN:s säkerhetsråd kom i kväll överens om att häva frysningen av libyska tillgångar till ett värde motsvarande 1,5 miljarder dollar. Pengarna ska användas till att finansiera inköp av nödhjälp.

22.25

Mellan 200 och 250 utlänningar kunde på torsdagen lämna Tripoli med båt. De förväntas komma fram till Benghazi på lördag, enligt den internationella migrationsorganisationen IOM. De flesta av passagerarna är från Filippinerna, Egypten, Kanada, Algeriet och Marocko, sade en talesperson för IOM.

22.03

Nato-flyg bombar Kaddafis hemstad Sirte, rapporterar en regimtrogen tv-kanal. Kanalen angav ingen källa och gav inte heller någon ytterligare information, rapporterar Reuters.

Sirte har blivit regimens starkaste fäste sedan rebellerna intog högkvartersområdet i Tripoli.

För en bild av Libyens geografi, se Guardians interaktiva karta.

21.39

SVT:s Henrik Silver Samuelsson rapporterar från en förort till Tripoli där det råder ett bedrägligt lugn.

-Det som gör den här konflikten så lömsk är att det ena sekunden kan vara lugnt och trevligt, för att sedan plötsligt bli ett rent helvete, säger Henrik Silver Samuelsson i Aktuellt.

21.11

Kadaffis tidigare nära medarbetare Abdel-Salam Jalloud säger enligt BBC att Kadaffi kan komma att fly från Tripoli förklädd som kvinna.

21.05

CNN rapporterar om häftiga strider runt Tripolis flygplats, där Kadaffi-styrkor gått till attack. Ett flygplan i brand. Spekulationer pågår om att Kadaffi ska försöka fly från flygplatsen

21.02

En film som uppges visa hur fångarna i Aba Salim-fängelset i går bröt sig ut cirkulerar på nätet. Ett exempel här.

19.54

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid rapporterar att säkerhetsläget i Tripoli är bättre än det varit de senaste dagarna, men att det skiljer sig mycket beroende på i vilken del av staden man befinner sig.

Civilbefolkningen har vågat sig ut på gatorna för första gången på länge. -För många är det här över nu. Det enda som fattas är att Kadaffi grips, säger Samir Abu Eid.

I dag fick SVT:s team också besöka Kadaffis tunnelsystem under Tripoli. -Känslan var att det är en flyktväg, säger Samir Abu Eid.

19.46

Rebellerna har nu tagit sig in i Abu Salim-området i Tripoli, enligt vittnesuppgifter till Reuters. Jämför 16.01

Området är ett av de som hållits av Kaddafitrogna styrkor – även om rebellkällor redan i går hävdade att det intagits.

Anfallet ska ha inletts med att Nato-flyg bombade området, enligt BBC.

Al-Jazira har bilder från striderna.

19.08

Ett 30-tal män som antas vara Gaddafi-lojala soldater har hittats dödade vid en militärförläggning i centrala Tripoli, rapporterar Reuters. Bland dem finns två som bundits – vilket tyder på att de kan ha avrättats summariskt.

Samtidigt rapporterar al-Jazira att man funnit en rad kroppar av människor som avrättats av regimen just innan rebellerna intog Tripoli.

En överlevande berättar här.

18.28

Den libyske rebelledaren Mustafa Abdul Jalil uppger för AFP – även om han reserverade sig för detaljerna – att krigshalvåret i Libyen troligen har krävt fler än 20.000 liv.

18.10

Särskilt hårda strider rapporteras från ett område alldeles nära det erövrade högkvarteret Bab al-Aziziya. 1.000 rebeller ska ha omringat två byggnader där Kadaffi-lojala styrkor barrikaderat sig, här.

17.38

TV-kanalen al-Uruba sände nyss ett nytt radiomeddelande från Kadaffi, rapporterar Reuters.

Han uppmanar alla i Libyen att bekämpa ”den utländska interventionen” och säger att den överväldigande majoriteten står bakom honom. Kadaffi manar libyerna att med kvinnor och barn bege sig till Tripoli och ”rena staden”.

Det framgår inte var Kadaffi befinner sig eller när han har gjort uttalandet.

Ett kort utdrag ur meddelande kan .

17.22

Sjukhus i Tripoli har brist på läkemedel, kompresser, syrgas och blod. Sjukhusanställda har också svårt att ta sig till jobbet i den libyska huvudstaden. Det har lett till onödiga dödsfall.

-I vissa sjukhus med personalbrist, och i områden som är omstridda, har vi stött på sådana problem. Stora operationer har inte kunnat genomföras tillräckligt fort tyvärr, särskilt i ett område, säger Robin Waudo på Internationella rödakorskommittén i Tripoli.

17.18

Det är fortfarande glädjen som dominerar i Tripoli, berättar SVT:s utsände Samir Abu Eid på en något skakig telefonförbindelse från Libyens huvudstad.

Samtidigt pågår strider runt om i staden och SVT:s team hamnade precis som i går själva i skottlinjen.

-Vi stod och gjorde en intervju i Kadaffis komplex Bab al-Aziziya när kulorna började vina och vi alla fick kasta oss ned på marken, säger Samit Abu Eid.

17.03

Angående Reuters rapport om att rebeller ska ha omringat Kadaffi (se 15:19).

En korrespondent från Sky News säger enligt The Guardian att uppgifterna kom efter att en reporter frågat en rebell vad han sköt på och då fått svaret ”Kadaffi”.

Reuters är fortfarande den enda källan till uppgifterna om att Kadaffi ska vara omringad. De har inte heller själva följt upp nyheten sedan den släpptes.

16.47

Muammar Kadaffis talesperson säger till nyhetsbyrån AP att Kadaffi fortfarande befinner sig i Libyen och leder striderna mot rebellerna.

16.01

al-Jazira rapporterar om kraftiga sammandrabbningar i Abu Saleem-kvarteren i Tripoli. Samma kvarter som rebeller hävdar att Kadaffi och en av hans söner befinner sig i.

15.19

Rebeller hävdar nu att Muammar Kadaffi och flera av hans söner är omringade i ett lägenhetskomplex nära Kadaffis högkvarter.

15.17

Rebellerna mobiliserar i Tripoli. Se SVT:s senaste inslag här.

15.15

Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut, menar att det finns skäl som gör att det blir lättare att hitta Kadaffi än Saddam Hussein. Läs hela intervjun här.

15.11

Kadaffis söner tros befinna sig öster om Tripolis flygplats. Det säger Guardians korrespondent Martin Chulov i en Skypeintervju med tidningen.

15.04

The Guardian har postat amatörbilder på vad som sägs vara Kadaffis dotter Aishas badrum.

14.20

Libyen kommer inte att stå värd för de Afrikanska mästerskapen i Fotboll 2013. Istället kommer Sydafrika att arrangera turneringen 2013 och Libyen ta över Sydafikas värdskap 2017, rapporterar BBC.

13.57

Under presskonferensen i Italien (se: 13:34) sade den libyska rebelledaren Mahmoud Jibril, något överraskande, att det Libyska Övergångsrådet flyttat sitt högkvarter från Benghazi till Tripoli redan i går onsdag. Tidigare uppgifter har indikerat att en flytt skulle fördröjas.

13.44

Brittiska Guardian har gjort en telefonintervju med en frivilligläkare i Tripoli. Han vittnar om brist på medicinsk utrustning samt fruktansvärda scener när döda och skadade förs till sjukhuset.

13.34

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och den libyska rebelledaren Mahmoud Jibril, håller just nu en gemensam presskonferens i Milano, Italien.

Berlusconi har bland annat lovat att ett avtal om framtida gas- och oljehandel ska skrivas under på måndag i Benghazi. Belusconi säger också att frusna libyska tillgångar på 505 miljoner dollar ska göras tillgängliga för rebellerna.

13.20

Hur ska man förhindra att Libyen blir ett nytt Irak? Den frågan ställer SVT:s utrikespolitiske kommentator Bo Inge Andersson. Läs hela analysen här.

12.42

Chefredaktören för Corriere della Serra har pratat med en av de fritagna journalisterna. De uppges alla må bra, men en har smärre skador i ansiktet.

12.32

De fyra kidnappade italienska journalisterna fritogs vid en räd mot ett hus i Tripoli där de hölls av Kadaffi-trogna soldater, uppger den italienska tidningen Corriere della Serra.

Det är inte känt vem som höll i fritagningsoperationen.

12.27

De fyra italienska journalister som kidnappades i Libyen i går av styrkor som är lojala med Muammar Kadaffi har befriats, uppger Italiens utrikesminister, enligt nyhetsbyrån AFP.

11.33

På The Guardians interaktiva karta kan man se vilka områden i Libyen som kontrolleras av rebellerna respektive Kadaffitrogna trupper.

11.33

Medan allas ögon är på Tripoli fortsätter striderna i öst. Rebelltrupper som rycker mot Kadaffi:s hemstad Sirte har tryckts tillbaka 20 kilometer av granateld, skriver al-Jazira-journalisten Scott Heidler, som befinner sig i Benghazi, på twitter.

11.19

Rebellernas ledare Mahmoud Jibril reser i dag till Italien för att träffa premiärminister Silvio Berlusconi, skriver AP. Italien har varit Libyens största handelspartner fram till dess att oroligheterna startade i fabruari.

11.02

De libyska sjukhusen dras just nu med två stora problem. Dels saknas utbildade sjuksköterskor eftersom så många flytt landet, dels saknas utrustning och medicin. Detta uppger Läkare utan gränser i en intervju med BBC.

10.31

Nato hjälper rebellerna i Libyen med underrättelseuppgifter i jakten på Muammar Kadaffi, uppgav Storbritanniens försvarsminister.

-Jag kan bekräfta att Nato bidrar med underrättelser och spaning till övergångsrådet för att hjälpa dem att spåra överste Kadaffi och andra rester av regimen, sade Liam Fox till tv-kanalen Sky.

Fox ville dock inte kommentera uppgifter till tidningen Daily Telegraph (se: 09:56) om att brittiska elitförband finns på plats i Libyen för att delta i jakten.

10.31

Muammar Kadaffi kommer att försöka sälja delar av Libyens guldreserv för att säkerställa sitt beskydd och skapa kaos i landet. Det säger Libyens förre centralbankschef Farhet Bangdara till den italienska tidningen Corriere della Sera.

10.23 Libyens ambassad i Moskva har nu halat regimens helgröna flagga, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

09.56

Brittiska Daily Telegraph skriver i dag att brittiska specialförband befinner sig på marken i Libyen där de leder jakten på Muammar Kaddafi.

Det ska handla om soldater från Special air service, SAS, och enligt tidningen har soldaterna befunnit sig i Libyen i flera veckor.

Soldaterna ska enligt tidningen vara civilt klädda och använda samma vapen som rebellerna.

09.11

I en intervju med al-Jazira säger tripolibon Maram Wafa att situationen i staden är långt ifrån säker.

”Alla stannar inomhus. Vi måste göra det för att inte försvåra för de som slåss för vår frihet på gatorna”.

08.33

Slutet för Kadaffi kan bli att någon av hans närmaste män förråder honom. Det sade statsvetaren och Libyen-kännaren Hamdi Hassan i .

”Symboliskt är det jätteviktigt att få fast Khadaffi”.

07.47

En av Kadaffis före detta legosoldater beskriver i en intervju med magasinet Time regimens sönderfall. Den kroatiska soldaten säger att han redan från början misstänkte att kriget var förlorat.

Kadaffis styrkor var odiciplinerade och Natos flyganfall var dödsstöten, säger han.

07.04

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid rapporterar direkt från Tripoli. ”Alldeles nyss hördes hur Nato fällde fler bomber”.

”Det finns ingen el och inget vatten. Läget blir allt sämre”.

”Det är mycket svårt att veta vad som händer”.

.

06.57

Rebellstyrkorna fylls på kontinuerligt med soldater från Nafusabergen i väster och Benghazi i öster, uppger TT.

06.22

Muammar Kadaffis son Saadi säger i ett mejl till CNN:s korrespondent Nic Robertson att han vill förhandla fram en vapenvila för att rädda ”Tripoli från ”ett hav av blod”. Tripoli riskerar att bli ”för evigt förlorat som Somalia”, skriver Saadi.

Saadi skriver i mejlet att han ”har behörighet att förhandla” och att han vill diskutera med företrädare för USA och Nato.

Det finns inga kommentarer från rebelledarna till Saadis utspel. Det är inte heller känt om diktatorn Muammar Kadaffi varit inblandad i mejlet.

04.47

USA har lagt fram ett resolutionsförslag i FN:s säkerhetsråd om att häva frysningen av 1,5 miljarder dollar av de libyska tillgångarna. Pengarna ska gå till humanitärt bistånd. Sydafrika vägrar dock hittills att gå med på att häva frysningen med motiveringen att man vill vänta in Afrikanska unionens (AU) beslut på torsdagen om den libyska övergångsregeringen (NTC) ska godkännas innan man ger klartecken, rapporterar AFP.

Ett beslut att häva frysningen kräver att alla 15 länder i säkerhetsrådet ställer sig bakom.

04.38

Efter samtal med företrädare för arab- och västallierade i Qatar, säger en av rebelledarna att man ska försöka få frysningen av fem miljarder dollar hävd för att snabbt få fart på ekonomin och förse invånarna med förnödenheter. Summan är högre än de 2,5 miljarder dollar man tidigare uppgett.

03.40

Tv-stationen al-Arabiyya uppger att rebeller sökte igenom hotell Corinthia efter uppgifter om att Kadaffis son Saadi befann sig där. Hotell Corinthia härbärgerar många av de utländska journalister som tidigare satt fångna på hotell Rixos.

01.40

Styrkor lojala mot Muammar Kadaffi har omringat den av rebeller kontrollerade staden Zuwara i västra Libyen, men rebellerna saknar resurser för att häva belägringen. Rebellerna uppges ha svårt att avvara trupper eftersom alla är i huvudstaden Tripoli.

Onsdag:

22.16

Nordafrikanska grannlandet Marocko sällar sig i kväll till den rad av länder som erkänt NTC som Libyens legitima regering, rapporterar al-Jazira.

21.34

Al-Jaziras James Bays berättar på Twitter om hur det hårt ansträngda centralsjukhuset i Tripoli får ta emot allt fler offer för striderna. Bland annat en 11-årig flicka som skjutits av en krypskytt, och en av sjukhusets egna läkare.

21.27 Kadaffis son Saadi rapporteras ha erbjudit sig att förhandla fram en vapenvila för att ”förhindra ett blodbad” i Tripoli. Erbjudandet ska ha framförts i ett mail till CNN-journalisten Nic Robertson.

21.18 Kadaffis regim har varit skicklig på propaganda och haft en mediestrategi som håller liv i känslan av att de fortfarande finns där någonstans. Det säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk expert, till Aktuellt.

-Det ger känslan av att spelet kanske inte är över ännu. Regimen har i praktiken redan fallit men den psykologiska krigsföringen sätter skräck i befolkningen.

21.10 När mörkret faller avtar striderna i Tripoli, rapporterar SVT:s korrespondent på plats. Men fortfarande hörs skott nästan hela tiden. -Det finns prickskyttar överallt och de skapar en oerhörd skräck bland civilbefolkningen, säger SVT:s korrespondent på plats, Samir Abu Eid till Aktuellt.

20.20 Fyra italienska journalister har blivit kidnappade i Libyen enligt nyhetsbyrån Ansa. De fyra greps av Kadaffistyrkor på vägen mellan Tripoli och staden Zawiah. En av dem tilläts att tala kort med sin redaktion och meddela att ”de befinner sig väl.”

De fyra arbetade för tidningarna Corriere della Sera, La Stampa och Avvenire.

Resten av onsdagens liverapportering hittar du här

Johan Wicklén

johan.wicklen@svt.se

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

Kronologi: Upproret i Libyen

15 februari: Inspirerade av händelserna i Tunisien och Egypten börjar även oppositionella i Libyen, främst i staden Benghazi, demonstrera mot Muammar Kadaffis regim. Polis och militär slår tillbaka med våld som snart övergår i rena strider.

21 februari: Benghazi förklaras ”befriat” av oppositionen, som också avancerar västerut.

27 februari: Oppositionen sluter sig samman i ett Nationellt övergångsråd, under förre justitieministern Mustafa Abdel Jalil.

16 mars: En kraftig motoffensiv från regimen hotar Benghazi. Kadaffis son Saif al-Islam lovar att inta staden inom 48 timmar.

17 mars: FN:s säkerhetsråd antar resolution om att inrätta en flygförbudszon över Libyen och skydda civila. Två dagar senare börjar Nato-flyg slå mot libyska mål. Oppositionens makt i öster befästs, medan regimen fortsatt håller huvudstaden Tripoli. Kraftiga strider fram och tillbaka rasar under hela våren och sommaren kring bland annat hamnstaden Misrata.

27 juni: Internationella brottmålsdomstolen (ICC) efterlyser Kadaffi som misstänkt för brott mot mänskligheten.

15 juli: Rebellrådet erkänns som Libyens legitima ledning.

19 augusti: Städerna al-Zawiya och Zlitan faller till oppositionen som snabbt rycker fram mot Tripoli.

21 augusti: Oppositionens styrkor går in i huvudstaden.

23 augusti:Rebellerna intar Kadaffis högkvarter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.