Libyen: Fredsplan avvisas av rebellerna

Muammar Kadaffi har accepterat Afrikanska unionens färdplan för att få ett slut på inbördeskriget i Libyen men oppositionen säger nej.

Enligt Afrikanska unionen (AU) ska även Kadaffis avgång ha diskuterats.

Sydafrikas president Jacob Zuma, som ledde AU-delegationens samtal i Tripoli, uppmanade också Nato att stoppa flyganfallen mot regeringsmål och "ge eldupphör en chans".

Efter beskedet om att Kadaffi accepterat färdplanen meddelade oppositionen i Benghazi att inget eldupphör är aktuellt utan tillbakadragandet av Muammar Kadaffis styrkor.

Kräver frihet i Tripoli
En delegation från AU kom till Benghazi för samtal med oppositionen om planen. Inför mötet uttalade sig förträdare för oppositionen.

-Folket måste kunna gå ut på gatorna och uttrycka sina åsikter och soldaterna måste återvända till sina baracker, sade Shamsiddin Abdulmolah, talesman för motståndsrörelsens övergångsråd till AFP, inför delegationen från Afrikanska unionens ankomst till Benghazi på måndagen.

-Om människor är fria att gå ut och demonstrera i Tripoli så är allt klart. Jag föreställer mig att hela Libyen skulle vara befriat på mycket kort tid.

Den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma mötte Kadaffi i Tripoli, men följde inte med till Benghazi, något som väckte frågor menade rebellerna.

Manar till dialog
Företrädare för Nato har inte varit tillgängliga för kommentar.

Delegationen ska för oppositionen presentera fredsplanen, som antogs i mars och uppmanar till ett slut på fientligheterna, förmedling av humanitärt bistånd och en dialog mellan de libyska parterna.

Rebelledarna har hittills avvisat alla initiativ till eldupphör som också innebär att Kaddafi eller någon hans söner stannar kvar vid makten, men libyska företrädare säger att han inte tänker avgå.

Ramtane Lamamra, AU:s kommissionär för fred och säkerhet, säger att Kaddafis avgång diskuterats, men han avslöjade inte vad diskussionen gav.

-Det är fortsatt konfidentiellt.

-Det är upp till det libyska folket att demokratiskt välja sina ledare, sade han.

Under samtalen i Tripoli fortsatte striderna på andra håll i landet och Nato trappade upp sina operationer.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
TT

Publicerad: