Libyen - minut för minut

Diktator Muammar Kadaffis 42-åriga styre är på väg att falla helt. Rebellerna säger sig ha kontroll över nästan hela Tripoli.

05.47
Det enda fungerande sjukhuset i Tripoli är kraftigt överbelastat.
-Det finns inte nog med läkare, vi behöver fler. (...) (V)i har patienter från tre dagar tillbaka, patienter kommer att dö varje dag, säger läkaren Mohmed Harisha till Sky News.

05.36
BBC:s utsände Matthew Price säger att det fortfarande är väldigt osäkert vem som vinner slaget om Tripoli. I delar av staden har rebellerna kontrollen och segern är inom räckhåll, enligt Matthew. Men Kadaffis styrkor tycks ha stärkts och det är tydligt att de slår tillbaka i vissa områden vilket har orsakat många dödsfall.

04.09
Nato har släppt ner flygblad över Tripoli. Flygbladen ska uppmuntra Kadaffi-anhängare att lägga ner sina vapen och ansluta till rebellerna, uppger al-Jazira.

03.51
Saif al-Islam sade att han inte bryr sig om den efterlysning för brott mot mänskligheten som den internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag har utfärdat för honom och hans far Muammar Kadaffi.
"Åt helvete med ICC" var al-Islams kommentar.

03.28
CNN:s reporter Matthew Chance var en av reportrarna som träffade Saif al-Islam. Se en bild av mötet på Twitter.

03.08
Regimen kontrollerar Tripoli, hävdade Kadaffis son Saif al-Islam.
-Vi kontrollerar Tripoli. Alla kan vara säkra på det. Allt är väl i Tripoli, sade han utanför Kadaffis högkvarter i Bab al-Azizya, enligt AFP.

03.02
De libyska rebellerna har skickat fler soldater och vapen sjövägen från Misrata till huvudstaden Tripoli.

Omkring 200 rebeller anlände redan på söndagen sjövägen till Tripoli från Misrata.

02.40
AFP:s reporter i Tripoli rapporterar att all elektricitet försvunnit från huvudstaden, med undantag från Kadaffis högkvarter i Bab al-Azizya, där regimens soldater håller ställningarna.

01.42
Saif al-Islam säger till BBC:s reporter att Muammar Kadaffi inte är skadad och att han fortfarande befinner sig i Tripoli.

01.36
Enligt BBC:s reporter Matthew Price i Tripoli har en av Kadaffis söner, Saif al-Islam kommit till hotellet i ett bepansrat fordon. Enligt tidigare uppgifter skulle al-Islam ha tillfångatagits av rebeller i söndags.

00.50
Stridsflygplan från Nato bombade Muammar Gaddafis högkvarter i Tripoli tidigt på tisdagen, rapporterar tv-kanalen al-Arabiyya, som citerade rebellkällor som uppgav att de kunde höra anfallen.

00.42
Den libyska regimens talesperson Moussa Ibrahim säger till den regimstödda tv-kanalen al-Urabah att Tripoli till 80 procent kontrolleras av regimen.

Ibrahim säger också att Kadaffi och hans söner mår bra.

"Kadaffi är i Libyen och leder själv sina trupper", säger Ibrahim.

00.26
Också NATO bekräftar att Kadaffistyrkor avlossat missiler. Enligt NATO ska det handla om tre stycken scudmissiler som avfyrats från Sirte, rapporterar BBC.

00.08
Den regimstödda tv-kanalen al-Urabah bekräftar att Kadaffistyrkor avfyrat en Scudmissil (se 22:23). al-Urabah säger dock inget om uppgifterna att missilen skjutits ner av ett NATO-plan.

23.25
Mohammed Gaddafi, son till libyske ledaren, har lyckats fly, uppger rebeller. Han hade gett upp och överlämnat sig rebellerna i söndags kväll.

23.17
En rebelltalesman säger till al-Jazira att vägspärrar placerats ut runt Tripoli för att förhindra att Muammar Kadaffi eller någon ur hans familj ska kunna fly staden.

22.23 En Scudmissil sköts från Muammar Kadaffis födelsestad Sirte, rapporterar tv-kanalen al-Jazira som hade fått informationen från en av sina korrespondenter. Tv-kanalen skriver också att raketen sköts ner av ett Nato-plan.

21.56 CNN-reportern Sara Sidner, som befinner sig i Tripoli skriver på Twitter att nyhetsuppläsaren Hala al Misrati, som viftade med en pistol i statlig TV nu hålls kvar av rebellerna.

21.50 Det svenska försvaret har sedan en tid tillbaka spridit flygblad med regimkritisk information. Flygbladen har släppts över Tripoli med flygplan, skriver SVT:s Kulturnyheterna.

21.47 Det är viktigt att man får tag på Kadaffi, han riskerar annars att kunna leda en motståndsrörelse. Dessutom bör man undvika ett maktvakuum och en försoningsprocess måste inledas, säger utrikesminister Carl Bildt (M) till Aktuellt.
Se intervjun med Carl Bildt här

21.35
Frankrikes utrikesminister Alain Juppe siktar på att anordna ett möte i Paris nästa vecka för att staka ut en färdriktning för Libyens framtid. Det rapporterar Reuters.

20.35
Rebellerna har tagit kontroll över flygplatsen i Tripoli, uppger en talesman för rebellerna för al-Arabiya. Uppgifterna har inte bekräftats.

20.29
USA:s president Barack Obama avbröt sin semester för att hålla ett kort tal om situationen i Libyen.
Se Obamas presskonferens här

-Kadaffiregimen ser nu sitt slut. Er revolutioen är er egen och ni har offrat oerhört mycket, sade presidenten bland annat och syftade på det Libyska folket.

20.17
Tv-bolaget al-Jazira rapporterade att man hittat kvarlevorna efter två personer som kan vara Muammar Kadaffis son Khamis och den förre säkerhetschefen Abdullah al-Senussi.

Underrättelsechefen är en av de personer som efterlysts av Internationella brottmålsdomstolen ICC.
al-Jazira åberopade anonyma källor.

19.47 Det rapporterar SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid, som befinner sig vid gränsen mellan Tunisien och Libyen.

19.21 Rådet som leder rebellerna ska rösta om huruvida Kadaffis tillfångatagna son Saif al-Islam ska
överlämnas till internationella brottmålsdomstolen ICC eller om han ska dömas i Libyen, skriver TT som citerar nyhetsbyrån AFP.

19.00 Rapport träffade Familjen Al-Abani i Stockholm, som har rötter i Libyen. De följer nyhetsrapporteringen med stort intresse.

18.54 Det rapporterar återigen om hårda strider i de få stadsdelar som kontrolleras av Kadaffis styrkor. CNN:s reporter Matthew Chance skriver på Twitter att han hör intensiv skottlossning utanför hotellet Rixos i centrala Tripoli.

18.42 Tyska TV-kanalen ZDF skriver på Twitter att Gröna Torget i Tripoli åter fylls med folk. De påstår också att ZDF är det enda utländska tv-bolaget på torget.

18.33 har fått oljepriset att falla idag.

18.22 BBC:s utsände i Tripoli Matthew Price säger att det ryker från Kadaffis högkvarter. Han uppger också att området kring det hotell han befinner sig på kontrolleras av rebellgrupper och att de flesta valt att stanna inomhus på grund av striderna.

17.54 Libyens före detta oljeminister Shokri Ghanem säger till nyhetsbyrån Reuters att det kan ta 18 månader innan Libyens oljeproduktion når samma nivåer som före inbördeskriget. Produktionen låg tidigare på 1,6 miljoner fat per dag.

17.38
Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon meddelar att Muammar Kadaffi med största säkerhet fortfarande befinner sig i Libyen.

17.29 FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanar Kadaffis styrkor att lägga ner vapnen omedelbart och förbereda sig för en, som det heter, fredlig övergång till fred.

17.26 uppger att Kadaffitrogna trupper har återtagit mark som tidigare kontrollerats av rebellstyrkor

17.14 Röda Korset uppger att sjukvårdsbehovet är stort i Tripoli och att det råder brist på mediciner, skriver Dagens Nyheter på nätet

17.11
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska möta företrädare för de libyska rebellerna inom de närmsta dagarna. Mötet ska ske i Italien.

17.00 TV-kanalen Al-Arabiya och nyhetsbyrån Reuters säger att Kadaffis son Saadi ska ha gripits av rebellstyrkor. I förmiddags meddelade rebellstyrkorna att Saadi var gripen. Saadi har tidigare spelat fotboll på elitnivå. Han har bland annat en match för det italienska laget Perugia i bagaget.

16.52 António Guterres, kommissionär vid FN:s flyktingorgan UNHCR uppmanar de stridande parterna att värna de utlänningar som är strandsatta i Libyen. Enligt UNHCR finns tusentals utländska medborgare kvar i landet.

16.21 Reuters rapporterar att rebellernas flagga har hissats på Libyens ambassad i grannlandet Algeriet. Reuters rapporterar att rebellernas flagga har hissats på Libyens ambassad i grannlandet Algeriet. Enligt TT har också ambassaden i Syrien och
beskickningen i Vitryssland meddelat att de ställer sig bakom revolutionen. I Kuwait ska exillibyer ha rivit ner bilder av Kadaffi inne på Libyens ambassad.

16:02 Enligt uppgifter till BBC, Reuters och al-Jazira har den libyska statstelevisionen upphört att sända och landets tv-chef ska ha flytt till Tunisien.

Rapport har sänt extra under dagen - se den senaste sändningen här.

15:25 Rebellstyrkor uppger att stridsvagnar fortsatt försvarar högkvarteret Bab al-Azizya i Tripoli.

15:07 Enligt BBC har de Kadaffi-lojala styrkorna fortfarande cirka 15-20 procent av Tripoli under kontroll.

15:00 Afrikanska unionen ska hålla ett extrainsatt möte i Addis Abeba om utvecklingen i Libyen, enligt Reuters.

14:50 För en halvtimme sedan pågick fortfarande strider vid högkvarteret Bab al-Azizya, enligt en reporter på CNN.

14:47 NTC ("National Transitional Council"), övergångsregeringen, håller just nu presskonferens och Mustafa Abdel Jalil uppger att man inte har kontroll över hela Tripoli och att man ännu inte vet var Kadaffi är.

14:47 Chefen för arabiska unionen, Nabil Elaraby, har uttryckt sitt fulla stöd för Libyens rebellstyrkor, enligt Reuters.

14:41 Hackare har tagit över huvudsajten för den libyska toppdomänen ".ly".

14:34 The Atlantic har publicerat en samling bilder från det senaste dygnets händelser i Tripoli och Libyen.

14:09 Trots framstegen i Tripoli är fronten i öst fortfarande låst vid staden Brega, som flera gånger växlat händer under striderna. Rebeller hoppas att regimstyrkorna ska backa.

-Vi hoppas att de kommer att lägga ned sina vapen och retirera till Ras Lanuf och Sirte, säger Ahmed Omar Bani, rebellernas militäre talesman, till AFP.

Nyligen tog rebellerna stora delar av Brega i besittning, men i oljestadens industriområden rasar ännu hårda strider.

Samtidigt manar ledaren för rebellernas militära råd, Abdel Hakim Belhaj, regimen att lägga ned vapnen i Tripoli.

"Vi uppmanar dem att ge upp sina vapen, annars kommer de att utplånas", meddelar han skriftligen till tv-bolaget al-Jazira.

14:09 Reuters uppger att Kadaffis son al-Mutassim befinner sig inne i högkvarteret Bab al-Azizya i Tripoli. Enligt tv-kanalen Al Arabiya finns ett antal stridsvagnar positionerade inom residenset.

14:03 Libyens premiärminister och chefen för statstelevisionen har flytt till den tunisiska ön Djerba, enligt Al Jazira.

13:53 Al Rabiya uppger att personalen vid den libyska ambassaden i Syrien har övergett sina uppdrag och anslutit sig till oppositionen.

13:49 Al-Arabiya bekräftar uppgifter från rebellstyrkor om att Nato inom kort ska försöka bryta igenom yttermurarna på Kadaffis högkvarter medelst flyganfall.

13:45 Al Jazira uppger att Nato planerar massivt bombanfall mot Kadaffis residens och uppmanar invånare att hålla sig undan.

13:41 Google Maps har döpt om Gröna Torget i Tripoli till Martyrernas Torg.

13:36 Rebellerna ska ha tagit kontroll över den libyska statstelevisionen, enligt uppgift från BBC.

13:33 BBC har publicerat en video som visar hur deras konvoj attackeras i Tripoli på måndagsförmiddagen.

13:28 Journalister på hotellet Rixos i Tripoli uppger att de inte kan lämna huset på grund av krypskyttar som har siktena riktade mot hotellets entré.

13:17 Reinfeldt i intervju med Rapport.

13:10 -Vi har sett fruktansvärda scener här, säger Sky News reporter Alex Crawford utanför det enda fungerande sjukhuset i Tripoli.
-Det är skräp överallt... blod på sängarna. Åtminstone två barn vårdas här, bland annat en liten flicka med skottskador i magen, sade hon vid 13-tiden på måndagen.
Enligt Crawford arbetar alldeles för lite personal med att ta hand om de skadade som börjat ansamlas i stora mängder.
-De har inte kunnat städa upp, de är för få. Läkarna går genom våningsplan fulla med smuts, berättar hon.
Krypskyttar besköt vårdpersonal vid sjukhusingången under natten.

13:06 Al Jazira uppger att regimtrogna trupper fortfarande kontrollerar mindre delar av Tripoli, uppskattningsvis 5-10 procent.

12:52 I vad som påstås vara en telefonintervju med Kadaffis son Muhamad delar diktatorns son med sig av sina egna tankar strax innan han grips.

12:43 Sanktionerna mot Libyen kvarstår tills vidare, meddelar EU-kommissionen enligt Reuters.

12:36 Motstridiga uppgifter sprider sig genom Tripoli och glädjebesked blandas med olycksbådande rapporter om hårda strider runt Bab al-Aziziya med omfattande blodspillan som följd. Bassem, som bor i den västliga förorten Janzur säger till TT att han är på väg in till staden för att få klarhet i händelserna.
-Vi har fått rapporter och hört om strider med många dödade i Bab al-Aziziya eller i närheten, säger han i telefon.
-Jag ska ge mig dit nu för att ta reda på mer.

12:34 Rebellernas toppdiplomat i Storbritannien, Mahmud Nacua, bedyrar att det inte kommer att uppstå något maktvakuum i landet, och säger att Nationella övergångsrådet "snart" kommer att flytta från Benghazi till Tripoli.

Nacua säger att rebellerna nu kontrollerar 95 procent av Tripoli, efter den dramatiska framryckningen.

-Det finns fortfarande fickor som stöder Kadaffi. Det kanske förekommer strider i några områden, men på det hela taget kontrollerar våra soldater 95 procent av staden och landet.
Kadaffi finns fortfarande i landet, tror Nacua, men han lovar att rebellerna inte kommer att lämna någon sten orörd i sökandet.

12:30 Det snabba segertåget för rebellerna i Libyen kan rebellerna tacka Nato och USA för enligt flera källor, bland andra New York Times.

12:21 Den brittiske premiärministern David Cameron säger att man "snart" ska släppa frysningen av libyska tillgångar.

12:10 Reuters rapporterar att "ett stort antal" rebeller har dödats i striderna mot Kadaffis trupper i Tripoli. Nyhetsbyråns uppgifter kommer från en talesman för rebellerna.

11:46 Luis Moreno-Ocampo, åklagare vid internationella domstolen i Haag, sade på måndagen att domstolen skulle kontakta de libyska rebellerna för att be dem lämna över Kadaffis son Saif och be dem att inte ta lagen i egna händer.

11:38 BBC rapporterar att intensiva strider pågår nära Kadaffis residens.

11:31 Sky News rapporterar att rebellkontrollerade lastbilar med raketkastare närmar sig Gröna Torget i kolonn.

11:28 En video som påstås visa hur rebeller intar och möjligen plundrar Kadaffis dotter Aishas hem sprids på nätet.

11:17 "Kina är reda att ta en aktiv roll i Libyens rekonstruktion" uppgav en talesman för Kinas utrikesdepartement på måndagen. Tidigare har man också skickat ut ett meddelande om stöd för "folkets val" i Libyen.

11:11 Nato uppger att de fortsätter att patrullera i luften ovanför Libyen tills alla regimtrogna styrkor ger upp.

11:09 Representanter för Malta sade på måndagen till Reuters att om libyska ledare, inklusive Kadaffi, skulle fly till Malta så ställs de inför krigsrätt.

11:05 I över 40 års tid har Libyens ledare Muammar Kadaffi skapat fasa, fruktan - och fascination - under åren.

11:00 Företrädare för Internationella brottmålsdomstolen (ICC) meddelar att förhandlingar pågår med de libyska rebellerna gällande Muammar Kadaffis son Saif al-Islam.

10:56 Ali Suleiman Aujali intervjuas av CNN inför ett eventuellt maktövertagande: "Det kommer att ta 18 till 20 månader att skapa ett politiskt ramverk för en ny regering".

10:38 AP uppger att högkvarteret i Bab al-Azizya är totalförstört. AFP uppger dock att Kadaffi befinner sig i sitt residens, inte i högkvarteret.

10.26 Bilderna på rebellernas framryckningar i Tripoli gav även utslag på börser runt om i Europa. Bland vinnarna fanns på måndagsförmiddagen det italienska olje- och gasbolaget Eni, det största utländska oljebolaget med verksamhet i Libyen, som i den inledande handeln lyfte med 3,6 procent.

10.21 Rebellsidan vidhåller att man fångat in Muammar Kadaffis tre söner Saif al-Islam, Saadi och Muhammad. De övriga fyra sönerna tror man antingen gömmer sig eller har flytt.

10.11 Enligt al-Jaziras reporter i Misrata, den tredje största staden som fått utstå hårda attacker från Kadaffiregimen, har människor firat nyheterna från Tripoli.

10:00 En representant för den libyska regimen påstår att 1.300 personer har blivit dödade i Tripoli under det senaste dygnet.

09:43 Fortsatta rapporter om intensiva strider kring Bab al-Aziziya, det område där Kadaffi tros uppehålla sig.

09:03 32 länder har hittills hunnit erkänna Libyens nya styre NTC.

08:30 Enligt Al Jazira talar medarbetare i Kadaffis regim med representanter för Sydafrika om lämplig plats för Kadaffi att ta sin tillflykt. Sydafrikas minister för internationella relationer dementerar intensiva rykten på nätet om att sydafrikanska plan ska ha skickats till Libyen.

08:29 -Först är det en känsla av glädje för det libyska folket, sade Fredrik Reinfeldt till Rapport. Det är en väldigt viktig symbol att han fångas in och förs till rätta.

08:28 En diplomatisk källa säger till AFP att Muammar Kadaffi kan vara kvar inne i anläggningen Bab al-Azizya, som fungerat som sambandscentral och militärhögkvarter för regimen. Militäralliansen Nato har bombat komplexet konstant och många av byggnaderna är helt jämnade med marken.

08:22 Nationella övergångsrådets (NTC) sändebud Ali Suleiman Aujali som utsågs till ny ambassadör vid Libyens ambassad i Washington i veckan säger till tv-kanalen CNN att rådet är redo att flytta verksamheten från Benghazi till Tripoli.
-NTC kommer att styra landet. De kommer att flytta till Tripoli så snart som möjligt, säger Aujali till CNN.
-De måste naturligtvis se till säkerheten i staden och så klart är den främsta uppgiften nu att ta reda på var Kadaffi är.

08:19 -Det är en enorm glädje bland folket i hela Libyen och speciellt i Tripoli, säger Shaban Elgale, libysk oppositionell i Sverige.
Det är inte för tidigt att jubla, anser Elgale, även om det finns skäl att vara orolig.
-Det finns en rädsla för att det kan finnas kvar styrkor och krypskyttar som kan attackera folk.

08:04 Stridsvagnar har setts lämna Kadaffis högkvarter och beskjuta områden i Tripoli, enligt en rebellkälla till tv-kanalen al-Jazira. Enligt AFP hördes också automateld vid halvsjutiden på morgonen i närheten av hotell Rixos där de flesta av de utländska reportrarna i staden bor.

07:49 Nato uppger att Kadaffis regim är nära att falla, och att de fortsätter att övervaka och attackera militära enheter i landet.

07:47 På nätet strömmar ögonvittnesrapporterna in från många platser i Tripoli. Enligt vissa uppgifter skjuter krypskyttar från tak i Tripoli urskillningslöst, även mot skadade i ambulanser. Här uppges också att en tredje av Kadaffis söner gripits.

07:41 En talesman för rebellsidan säger till tv-kanalen al-Jazira att Kadaffitrogna styrkor ännu strider i Tripoli och håller 15-20 procent av huvudstaden, skriver Reuters.
Ljudet av våldsam eldgivning hördes på måndagsmorgonen från området nära Kadaffis bostad och strider pågick även i södra delarna av Tripoli, enligt en AFP-reporter på plats.

07:36 Firandet i Benghazi pågick under natten med tusentals människor på gator och torg, fyrverkerier och avlossade skott i luften.

07:32 Al Jazira uppger att rebellerna med hjälp av Nato attackerade regimens trupper sjövägen i ett okänt antal skepp. Nato ska också ha genomfört flera tusen attacker luftvägen under de timmar som den samlade attacken hittills pågått sedan i lördags.

07:23 Hårda strider rapporteras från området i närheten av Muammar Kadaffis residens i Tripoli, skriver AFP. Rebellerna har börjat kalla Gröna torget i Tripoli för Martyrernas torg sedan det intogs natten till måndag.

36-åriga Laila Jawad, som arbetar på ett barnhem i Tripoli sade till Reuters:
-Vi håller på att befrias från tyrannens välde. Det är nytt för mig, jag är väldigt optimistisk.

07:21 USA:s president Barack Obama sade i ett uttalande att Kadaffi måste inse att han inte längre kontrollerar Libyen och att "tyrannen" måste ge upp för att undvika mer blodspillan. Han försäkrade att USA kommer att stöda en fredlig övergång till demokrati och fortsätta att arbeta med sina allierade för att skydda det libyska folket.

07:19 Rebellerna strömmade jublade in på det symboliskt viktiga Gröna torget i Tripolis hjärta tidigt på måndagsmorgonen.

07.18 -Jag känner en enorm glädje över vad som har hänt. Jag har pratat med vänner och bekanta i Libyen som har beskrivit läget som spänt och allvarligt, men i går kväll började det lättna när rebellerna började strömma in, säger exillibyern Shaban Elgale .

07.12 -Jag tror inte att man har något större intresse av att fånga Muammar Kadaffi levande. Han har varit med väldigt länge och sitter på många hemligheter, säger Mikael Eriksson, nordafrika- och mellanösternexpert på FOI, till Gomorron Sverige.

07.06 -Tripoli är så symboliskt viktigt, det är själva huvudfästet för Kadaffi. Faller Tripoli borde, psykologiskt åtminstone, motståndet vara mindre, säger SVT:s Claes JB Löfgren.

07.00 -Under den här perioden har Natobombningen varit mycket intensiv och jag tror att det har krossat moralen kring hela den inre kretsen. Rebellerna har också blivit bättre organiserade, tränade och fått bättre utrustning, säger Alexander Atarodi, nordafrika och mellanösternexpert på FOI, .

06.51 -Vi upplever historiska ögonblick, jublade den libyska aktivisten We'am Mohanna i Tripoli medan spårljus flög över natthimlen och ljudet av tutande bilhorn och skott hördes i bakgrunden.

06.44 -Flera frågor kvarstår. Den viktigaste är vad Muammar Kadaffi gör nu. Flyr han eller kan han fortfarande slåss? I det lite längre perspektivet, vad händer härnäst? Vi vet att det varit en del allvarliga splittringar inom rebellernas led, kommenterade Mellanösternanalytikern Anthony Skinner.

06.30 I Tunisiens huvudstad Tunis har stora grupper gått ut på gatorna för att visa sitt stöd för oppositionen i Libyen, rapporterar al-Jazira.

06.00 Att USA ökat sin verksamhet i och omkring Tripoli kan ha hjälpt till att tippa maktbalansen i rebellernas favör, skriver New York Times och hänvisar till icke namngivna källor. USA ska de senaste dagarna haft dygnet runt-bevakning på de områden som den libyska militären fortfarande kontrollerar.

05.46 Twittraren "oxfordgirl" skriver: "Det här var inte en seger för Nato, det var en seger för folket i Libyen. Om Nato tar åt sig äran kommer de inte stå på god fot med folket i regionen."

05.09 Ledaren för Rebellrådet, NTC, uppger för al-Jazira att Muammar Kadaffis son Muhammed - som är gripen och sitter i husarrest - inte skadats. Tidigare i natt bröts en intervju med Muhammed och skottlossning hördes vid huset.

04.15 USA:s president Barack Obama säger att Kadaffis regim visar tecken på kollaps och att diktatorn måste erkänna att han inte längre kontrollerar Libyen. Vidare säger Obama att landets framtid nu ligger i folkets händer och att USA kommer att samarbeta med NTC men att rebellerna måste respektera libyska folkets rättigheter.

03.39: Den republikanske senatorn och förre presidentkandidaten John McCain på Twitter: "Qaddafi on his way out. Bashar al Assad is next."

I ett senare tweet skriver John McCain på Twitter: "Freedom för #Libya! Now the hard work of democracy begins and the US should help."

Strax innan midnatt skrev utrikesminister Carl Bildt (M) på Twitter:: "Jag välkomnar varmt nyheterna som nu ångar in från Tripoli. Kadaffis klick upplöses nu snabbt".

03.30 Mahmud Jubril, en av NTC:s ledare, säger att Kadaffis anhängare fortfarande gör motstånd på vissa ställen både i och utanför Tripoli.

-Striden är inte över ännu, säger han i oppositionens tv-kanal.

-Om Gud är god kommer segern att vara fullständig om några timmar.

03.23 Även i staden Misrata firar människor på gatorna, visar al-Jazira som är på plats.

03.18 al-Jazira kablar i sin livesändning ut tv-bilder från libysk statstelevision - som filmar firande människor på gatorna. Tidigare visades bara bandade program men för några timmar sedan kom uppgifter om att oppositionen tagit kontroll över radio- och tv-huset. Om det är de som kontrollerar sändningarna nu är oklart.

03.15 Rebellerna uppger att de tänker döpa om Gröna torget i hjärtat av Tripoli till "Martyrtorget".

03.11 Storbritannien uppmanade tidigare på kvällen Muammar Kadaffi att "avgå nu", för att undvika ytterligare lidande för libyerna. Premiärminister David Cameron sa i ett uttalande att slutet för Kadaffi som landets ledare är nära.

02.38 Rebellsoldaten Hussain al-Zwaik från Zawiya säger till BBC (livebloggen 01.36): "Vi såg Kadaffistyrkor fly från oss. Vi trodde att det skulle bli en stor strid - men det fanns inget motstånd. Vi är alla överraskade! Det är ett stort ögonblick för oss! Alla människor i Tripoli firade med oss!"

02.34 Kadaffis äldste son Muhammed - som greps tidigare på kvällen - bekräftar för al-Jazira att han sitter i husarrest. Under intervjun säger han att huset omringads av beväpnade män - därefter bryts samtalet.

-Ja, skottlossningen är inne i mitt hus, säger han innan det bryts.

02.25 Nato säger sig vara beredd att samarbeta med Rebellrådet NTC. Tidigare kom uppgifter om att Nato - som har genomfört tusentals luftangrepp sedan insatsen började - än så länge inte ändrar sin strategi i Libyen.

02.21 Det finns i nuläget inga uppgifter om var diktator Muammar Kadaffi själv befinner sig.

02.05 al-Jazira uppger att rebellerna tagit kontroll över byggnaden där Libyens statliga radio huserar.

01.54 USA:s president uppger att han kommer att göra ett uttalande om situationen i Libyen när han fått bekräftat vad som pågår. USA uppmanar Rebellrådet att börja planera för ett "post-Kadaffi" i Libyen.

01.50 Den statliga libyska televisionen har övergått till att visa tidigare inspelade program och uppger att dess direktsändningar blockerats.

01.46 Kadaffis son Saif al-Islam är internationellt efterlyst av ICC för brott mot mänskligheten.

-Han är i förvar på ett säkert ställe och övervakas noga tills han överlämnas till rättsväsendet, sade Nationella övergångsrådets ledare Mustafa Abdel Jalil.

Saif betraktades före revolten som sin fars efterträdare.

01.33 Rebeller fyller Gröna torget i centrala Tripoli.

01.30 al-Jazira: Rebellernas offensiv mot Tripoli går under namnet "Operation Mermaid Dawn"

01.08 Rebellrådet uppger att det kontrollerar Tripolis flygplats och vägen till den tunisiska gränsen, enligt al-Jazira.

01.07 I al-Jaziras livesändning från både Benghazi och Tripoli syns firande människor på gatorna.

01.01 Strax efter uppgifterna om att Muammar Kadaffi gripits korrigerade sig ICC och sa att det var sonen Saif al-Islam som gripits, inte diktatorn själv. Det innebär att två att sönerna, Saif al-Islam och Muhammed är fast.

00.51 Diktator Kadaffi har gripits, enligt en taleskvinna vid Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, uppger Reuters.

00.27 Rebellrådets ledare uppger att den militära enheten ansvarig för Kadaffis säkerhet har gett upp.

00.25 Muammar Kadaffis son Muhammed har gett upp och överlämnat sig till rebellerna,uppger Rebellrådet för Reuters.

00.10 Rebellerna har avancerat och befinner sig tre kilometer från centrala Tripoli.

MÅNDAG 22 AUG

23.50 Rebellerna stoppar striderna om Kadaffi meddelar sin avgång, säger Rebellrådet till tv-kanalen Al Arabiya. Rebellerna säger också att de kommer att ge Kadaffi och han söner fri lejd ut ur Libyen.

23.40 Nato kallade situationen i Libyen "väldigt instabil" och sade att Kadaffi-regimen håller på att bryta samman.

23.28 Kadaffis informationsminister anklagar Nato för att ha intensifierat bombningarna under de senaste elva timmarna.

-Nato har attackerat hjärtat av en fredlig stad... och gett flygunderstöd åt beväpnade gäng, sade Ibrahim.

23.14 Kadaffis son, Saif al-Islam, har fångats säger rebellrådet till tv-kanalen al-Jazira.

23.01 Brigaden som ansvarar för Kadaffis säkerhet lägger ned sina vapen, rapporterar arabiska tv-kanalen al-Jazira.

22.35 Striderna har upphört och libyer strömmar ut från sina hem för att fira, säger en Tripolibo till TT.

21.11 Kadaffianhängare beväpnade med automatkarbiner har skjutit från hotellet Rixos, där de utländska journalisterna i Tripoli har bott under regimens vakande ögon. Journalister har satt upp vita lakan med "TV" skrivet på dem för att undvika att hotellet blir måltavla för våld, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondent.

19.57 Rebellerna har nu nått de västra utkanterna av Tripoli och möter inget motstånd när de avancerar, uppger AP.

19.27 Tusentals rebellsoldater befinner sig nu 25 kilometer väster om Tripoli och avancerar mot huvudstaden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters korrespondent på plats.

19.03 Libyska rebeller väster om Tripoli har avancerat och befinner sig nu bara tolv kilometer väster om Tripoli, rapporterar AFP på plats. Rebeller rör sig i en konvoj med cirka 100 fordon, runt dem skjuter människor i luften för att fira.

18.57 Ahmed, boende i östra Tripoli, berättar för TT att de boende i området gömmer sig i sina hem, medan regimstyrkorna skjuter mot husen med tunga kulsprutor.
-De skjuter urskiljningslöst med de här vapnen.

18.48 Kadaffi på libysk stats-tv. Han manar folk från hela landet att komma till Tripoli och befria staden från rebellerna.

18.26 Skottlossning hörs nära det hotell i Tripoli där utländska journalister bor, rapporterar Reuters.

17.25 Rebellerna ska enligt AP, ha tagit kontroll över en av kadaffitruppernas större militärbaser i Tripolis försvar. Rebellerna ska också ha kommit över stora vapenlager och kört iväg billaster med alla vapen de kunde komma över.
En rebell bar iväg med granater medan en annan körde iväg två granatkastare på en kärra.

16.51 Al-Jazeeras reporter på plats rapporterar att motståndsstyrkor nu har tagit full kontroll över Tajoraa, Suq al-Jumaa, Arada och al-Sabaa-områdena i centrala Tripoli. I flera andra områden pågår fortfarande hårda strider, inklusive i Fashloum och Zawiyat Dahmani som tidigare sades vara i rebellernas kontroll.

15.58 Libyska oppositionella i exil i Dubai säger till nyhetsbyrån AP att de redan har påbörjat arbetet med att stabilisera landet inför Kadaffiregimens eventuella fall. Talesmannen Ahmed Jehani kallar söndagen "dag ett" i ansträngningarna för att förbereda landet för tiden efter Kadaffi.

15.43 Nato bombar Muammar Kadaffis högkvarter i Tripoli, uppger Al-Jazeera.

15.28 Rebeller från flera andra platser, inklusive den länge belägrade staden Misrata, har sedan en tid tillbaka förberett ett väpnat motstånd i Tripoli, uppger rebellsoldater för TT.
"Vi kan bekräfta att frihetskämparna i Misrata har skickat, och kommer att fortsätta skicka, stöd till frihetskämparna i Tripoli", meddelar en talesman för det militära rådet i Misrata.

15.12 Shaban Elgale, libysk oppositionell aktivist i Sverige, är i kontakt med anhöriga i Tripoli och säger att de beskriver hårda strider.
-De beskriver läget som mycket farligt, säger han.
-Det är mycket spänt, de hör skottlossning hela tiden.

14.06 På Twitter sprids nu varningar mellan oppositionella om att många krypskyttar finns på taken i centrala Tripoli.

14.00 Al-Jazeeras reporter som reser med tillsammans med de libyska rebellerna väster om Tripoli rapporterar att rebellerna kontrollerar tre områden i Tripoli: Fashloum, Zawiyat Dahmani, och Mansura. Mansura ligger nära Kadaffis högkvarter.

13.43 Regimens talesperson Musa Ibrahim säger att regimen har ett stort stöd av det libyska folket och därmed inte har förlorat sin legitimitet. I stället manar man till vapenvila och samtal mot en fredlig lösning. Rebeller har tidigare avvisat alla sådana förslag sedan regimen trots vapenvila fortsatt våldet mot civila, och då regimen avvisat krav om Kadaffis avgång.

Musa Ibrahim säger att rebellerna franryckning är en maktuppvisning från Nato, som han kallar "en stor kraft för det onda som saknar hjärta".

Regimen har dock inte för avsikt att ge upp än och kommer för folkets skull att fortsätta slåss, enligt Ibrahim.
-De vill inte att vi ska ge upp, att ge upp betyder att gäng kommer att kontrollera landet.

13.41 Här kan du följa rapporteringen på Twitter om händelserna i Libyen.

13.25 Den libyska regeringen kräver omedelbar vapenvila och sluta på Natos attacker, rapporterar Sky News.

12.56 Brittiska Sky News reporter, som följer rebellstyrkornas fordonskonvoj väster om Tripoli, rapporterade vid lunchtid på söndagen att motståndsrörelsen fick retirera i all hast när de kom tre kilometer från Tripoli. Styrkorna håller orten al-Maya som ligger på vägen från al-Zawiya och Tripoli.
Tv-kanalen Al-Jazeera rapporterar samtidigt att minst 31 Kadaffitrogna soldater dödats i kampen om den libyska huvudstaden.

12.46 Tunisien erkänner rebellernas Nationella övergångsråd som legitim representant för det libyska folket, skriver AFP.

12.38 Libyska rebeller säger sig kontrollera Gadayem-skogen på vägen mot Tripoli, bara 2,4 mil från huvudstaden som de hoppas kunna nå senare under söndagen.

12.37 Enligt Storbritanniens utrikesdepartementet kommer bland andra brittiska medborgare evakueras från Tripoli med ett fartyg som seglar mot Malta på söndagen, till följd av att striderna nått huvudstaden.

11.55 Mitt under sändning plockar nyhetsankaret Hala Misrati i statlig libysk tv fram en pistol och .

10.45 Rebellen Taher berättar för TT att rasar på Libyens gator. -Vi har inte mycket ammunition kvar. Vi är inträngda i ett hörn, säger han.

10.08 Den förre libyske premiärministern Abdel Salam Jalloud som hoppat av Muammar Kadaffis regim uppmanar ledarens klan att .

07.30 Den libyske ledaren Muammar Kadaffis son Saif al-Islam sade i ett tv-tal på söndagen att regimen inte skulle "backa undan från striden".
-Vi kan hålla andan länge. Vi är på vår mark och i vårt land. Vi kommer att stå emot i sex månader, ett år, två år. . . och vi kommer att vinna, sade han, enligt AFP.

Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se

Kronologi: Upproret i Libyen

15 februari: Inspirerade av händelserna i Tunisien och Egypten börjar även oppositionella i Libyen, främst i staden Benghazi, demonstrera mot Muammar Kadaffis regim. Polis och militär slår tillbaka med våld som snart övergår i rena strider.
21 februari: Benghazi förklaras "befriat" av oppositionen, som också avancerar västerut.
27 februari: Oppositionen sluter sig samman i ett Nationellt övergångsråd, under förre justitieministern Mustafa Abdel Jalil.
16 mars: En kraftig motoffensiv från regimen hotar Benghazi. Kadaffis son Saif al-Islam lovar att inta staden inom 48 timmar.
17 mars: FN:s säkerhetsråd antar resolution om att inrätta en flygförbudszon över Libyen och skydda civila. Två dagar senare börjar Nato-flyg slå mot libyska mål. Oppositionens makt i öster befästs, medan regimen fortsatt håller huvudstaden Tripoli. Kraftiga strider fram och tillbaka rasar under hela våren och sommaren kring bland annat hamnstaden Misrata.
27 juni: Internationella brottmålsdomstolen (ICC) efterlyser Kadaffi som misstänkt för brott mot mänskligheten.
15 juli: Rebellrådet erkänns som Libyens legitima ledning.
19 augusti: Städerna al-Zawiya och Zlitan faller till oppositionen som snabbt rycker fram mot Tripoli.
21 augusti: Oppositionens styrkor går in i huvudstaden. Saif al-Islam grips. (TT)

Publicerad: