Libyen - minut för minut

Följ söndagens utveckling i Libyen minut för minut.

23.15
Söndagens rapportering från Libyen avslutas.

22.58
Egypten har beslutat sig för att avstå från att delta i attackerna mot Libyen, meddelade landets utrikesminister på söndagen, enligt Reuters. Beslutet togs av hänsyn till säkerhetssituationen i Egypten samt det faktum att det bor många egyptier i Libyen.

22.05
Över 8.000 rebeller och rebellsympatisörer har dödats under revolten mot Gaddafi, hävdar Abdel Hafiz Ghoga, talesman för rebellsidan.

21.50
Pentagon meddelar att man ifrågasätter alla uttalanden från Gaddafis regim, också det om en vapenvila.

Pentagon förtydligar också att den allians som just nu opererar i Libyen består av USA, Storbritannien, Frankrike, Kanada, Italien, Belgien och Qatar.

21.44
al-Jazira skriver på sin liveblogg att USA uppger att deras attacker mot Libyen inte är koordinerade med den libyska oppositionen. USA ska inte heller ha Kadaffi personligen som ett mål för attackerna.

21.26
Nyhetsbyrån Reuters uppger att sporadiska explosioner och skottlossning ska ha hörts i Benghazi de senaste 20 minuterna.

21.22
Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att flygattackerna mot Libyen hittills har varit framgångsrika. Inga plan ska ha skjutits ner, skriver AP.

21.18
Amerikanska militärkällor säger att de ifrågasätter den libyska vapenvilan, uppger nyhetsbyrån Reuters.

21.08
Kraftig explosion hördes i Tripoli. Ingen ny luftvärnseld.

21.02
Förnyad luftvärnseld över Tripoli

20.53
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade på söndagskvällen, när en andra natt av anfall mot libyska mål stod för dörren, att han hoppas att libyerna menar allvar med vapenvilan.

20.32
Beslutet om vapenvila i insatserna mot rebellerna har fattats till följd av att Afrikanska unionen uppmanat till ett omedelbart stopp för alla stridshandlingar, säger en talesman för libyska armén enligt AFP.

20.08
Vapenvilan uppges gälla från 20.00 svensk tid (21.00) lokal tid. Även i fredags utlystes en vapenvila.

20.00
Libyens armé har utlyst eldupphör, meddelar arméledningen enligt flera nyhetsmedier.

19.23
Representanthusets talman John Boehner uppmanade på söndagen president Obama att förklara USA:s uppdrag i Libyen och hur målen med operationen ska nås.

19.22
Reuters uppger att luftvärnseld just nu hörs över huvudstaden Tripoli

18.26
En anonym amerikansk armétalesman säger till nyhetsbyrån Reuters att USA planerar att genomföra fler attacker mot mål i Libyen.

17.46
al-Jazira skriver på sin liveblogg att enligt den tyska tidningen Focus har brittiska specialförbund varit på hemliga uppdrag i Libyen de senaste veckorna. Focus uppger att förbanden har rekognoserat mål för en eventuell truppinsats på marken.

16.44
Fyra danska F-16-plan som sänts till Italien för att delta i de militära insatserna mot Libyen har lyft från Italien för att utföra uppdrag, rapporterar Danmarks Radio. Danska försvaret ville inte kommentera uppgifterna.

16.40
Polens premiärminister Donald Tusk säger att Polen är beredda att bistå Libyen humanitärt, men att de inte kommer att delta i någon militäraktion mot landet. Det uppger BBC.

15.58
Det kommer inte att bli några hämndattacker mot trafikflyg runt Medelhavet, förklarade Muammar Kadaffis son, Saif al-Islam, på söndagen.

Därmed drog han tillbaka ett hot som framfördes från libyskt håll för ett par dagar sedan.

15.48
Stridsflyg från Quatar är påväg mot Libyen, uppger den amerikanske amiralen Mike Mullen för Reuters.

Han sa att fler arab-länder redan lovat att ansluta sig till FN-alliansens insats, men ville inte avslöja vilka det handlar om.

15.45
USA:s armé uppger att 20 av 22 mål träffades under lördagens flygbombningar av i Libyen, "med varierande grad av förstörelse som resultat".

15.33
Reuters rapporterar att Kadaffi-trogna krypskyttar fortfarande finns i staden Misrata, trots att USA krävde att alla regeringsstyrkor skulle lämna staden för två dagar sedan.

Minst två personer ska ha dödats av krypskyttarna idag. Hur många som dött sedan Kadaffi-stykor gick in med pansarfordon i staden under eftermiddagen är oklart.

15.22
Italiens försvarsminister Ignazio La Russa säger till tv-bolager RAI att Italien vill ta aktiv del i FN-alliansens insats i Libyen, rapporterar Reuters.

-Vi vill delta i samma utsträckning som de andra länderna, säger La Russa.

Han sa också att Italien är redo att vidta åtgärder efter att ett italienskt fartyg beslagtogs i Tripolis hamn i morse.

15.17
Turkiet kommer från och med nu att vara "skyddsnation" för USA i Libyen, skriver CNN. Det betyder att Turkiet kommer att se efter USA:s diplomatiska intressen och medborgare i landet, och medla mellan länderna.

För en vecka sedan stängde USA sin ambassad i landet.

15.10
Arabförbudet kritiserades i dag FN-alliansens flygbombningar i Libyen, enligt Reuters som hänvisar till Egyptens statliga nyhetsbyrå.

Arabförbundet menar att det ställde sig bakom initiativet till en flygfri zon över landet - inte bombningar som skulle kräva civila offer.

15.04
Ytterligare åtta italienska stridflygplan står nu till FN-alliansens förfogande, enligt Italiens försvarsminister Ignazio La Russa rapporterar BBC.

14.54
Den amerikanske amiralen Mike Mullen uppger för Reuters att tidsplanen för den militära insatsen i Libyen är mycket osäker, och det är omöjligt att förutse hur länge den kommer att pågå.

Han menar att det finns risk att ett dödläge uppstår.

14.33
Kadaffis son, Saif al-Islam, sa till det amerikanska tv-bolaget ABC att regimen i Tripoli blev överraksad av FN-alliansens flygbombningar.

-En dag kommer du vakna upp och inse att du stödde fel sida, och att du begick ett stort misstag genom att stödja den sidan, sade han till ABC:s reporter Christiane Amanpour.

14.28
De danska stridflygplanen som ska delta i FN-alliansens insats i Libyen är nu på plats på en flygbas på Sicilien, redo att lyfta mot Nordafrika. Det skriver BBC.

14.25
Invånare i Misrata säger till Reuters att Kadaffi-styrkor blockerar stadens hamn med fartyg för att stoppa inflödet av förnödenheter till staden.

14.19
Kadaffi-styrkor har gått in med pansarfordon i staden Misrata, som hålls av rebeller. Det rapporterar Reuters och hänvisar till ögonvittnen i staden.

Skottlossning ska ha hörts i staden och personer ska ha dödats i eldstriden.

14.03
Talibanrörelsen har kommit med ett uttalande där västmakternas ingripande i Libyen fördöms, rapporterar al-Jazira. Insatsen beskrivs som ett försök att kolonisera landet och alla islamska länder uppmanas att hjälpa Libyen "befria sig".

13.52
Ryssland uppmanar Frankrike, Storbritannien och USA att sätta stopp för "den urskiljningslösa användningen av övervåld" i Libyen, rapporterar Reuters.

13.40
Vapen kommer att delas ut till över en miljon libyer inom några timmar, uppger landets statliga nyhetsbyrå Jana news.

13.22
Dödssiffran efter flygattackerna mot Libyen har stigit till 64 personer, enligt officiella libyska uppgifter. Det rapporterar Reuters.

13.19
Den brittiske försvarssekreteraren Liam Fox säger till BBC att arabländer kommer att delta i västmakternas insats i Libyen inom de närmaste dagarna, och då förflytta "militära tillgångar" till landet.

Enligt Fox blir det en viktig signal till omvärlden om att situationen inte är en konflikt mellan arab- och västvärlden.

13.13
Det är ett lagligt krig vi ser i Libyen., Men vilka offer kommer det att kräva?

Läs Bo Inge Anderssons, SVT:s utrikeskommentator, kommentar om händelseutvecklingen här!

13.04
Mike Mullen, admiral i USA:s armé, betonade i en intervju med tv-bolaget NBC att insatserna i Libyen inte har som syfte att avsätta Kadaffi. Syftet är istället att upprätthålla den flyfria zonen och att skydda civilbefolkningen.

Han sa även att det ännu finns mycket att uträtta i landet.

12.40
Recep Tayyip Erdogan, premiärminister i Natolandet Turkiet, uppmanade på söndagen Muammar Kadaffi att ge upp makten. Han manade också till ett omedelbart stopp på våldet.

-Han säger att han inte har någon officiell position. Om han inte har någon officiell position borde han lämna över landet till någon som har legitimitet, sade Erdogan enligt Reuters under ett besök i Saudiarabien.

12.05
Enligt en amerikansk militärtalesman är den flygfria zonen över Libyen nu fungerande.

12.00
På söndagsmorgonen deltog 19 amerikanska stridsflygplan i insatsen mot Libyen.

I den andra fasen av flyginsatsen som inleddes på söndagen ska över 110 missiler från flygplan och militärfartyg avlossas mot målen i Libyen, rapporterar CNN.

11.52
De flesta av målen för flygattackerna mot Kadaffi-styrkorna finns i Tripoli-området, uppgav det brittiska försvarsministeriet på söndagen.

Man bekräftade även att syftet med bomningarna var att slå ut Libyens flygvapen och på så vis upprätthålla den flygfria zonen över landet.

11.48
Irans utrikesdepartement varnade libyerna för västmakternas "koloniala intensioner" på söndagen.

11.42
Indien, som lade ner sin röst i omröstningen om FN-resolutionen om den flygfria zonen över Libyen, har tagit avstånd från västmakternas flygattacker i ett officiellt uttalande.

Insatsen gör en svår situation för libyerna ännu svårare, menar man i uttalandet.

11.37
Västmakterna studerar just nu satelitbilder över målen för flygattackerna mot Kadaffis fästen för att kunna bedöma effekterna av insatsen, rapporterar BBC.

11.33
Minst 94 personer dödades när Kadaffi-styrkor gick till angrepp mot staden Benghazi två dagar innan västmakternas flyginsats mot Libyen. Det rappoerterar nyhetsbyrån AFP.

11.24
Under de femton minuter som Kadaffi höll sitt tal i libysk tv på förmiddagen visades bilder på en gigantisk knytnäve i guld som krossade ett stridsflygplan som det stod "USA" på.

Kadaffi själv, som höll talet via telefon, visades aldrig. Troligtvis av rädsla för att avslöja var han just nu befinner sig, enligt al-Jazira.

11.17
Mustafa Gheriani, en talesman för rebellerna, säger till BBC att läget i Benghazi nu är "relativt säkert". Några få Kadaffi-celler finns kvar i staden, men de flesta har "eliminerats" enligt Gheriani.

Han bedömer att västmakternas insatser har varit effektiva.

11.13
De fyra danska stridflygplanen som ska delat i FN-operationen i Libyen är nu påväg mot väststyrkornas baser i Medelhavet.

11.07
-Nattens mål var väldigt specifika militära mål kopplade till Libyens luftförsvar, sade Storbritanniens finansminister George Osborne till BBC apropå libyska uppgifter om att civila dödats i västmakternas bombanfall.

Lördagens militära operationer nådde viss framgång, hävdar Osborne.

-Det verkar väldigt klart att överste Kadaffi försökte ockupera Benghazi och inte lyckades. Så vi har redan haft viss effekt.

10.56
Kadaffi avslutade sitt tal med att lova att "djävulens koalition" skulle besegras.

10.44
Kadaffi lovade därefter ett långdraget krig i sitt tal, enligt BBC. USA, Frankrike och Storbritannien kommer inte få tillgång till landets olja i fortsättningen, sade han.

Han kallade även flygattackerna för "nya korståg och uttyck för en ny Hitlerism".

10.38
Västmakternas anfall kommer att slås ner, fortsatte Kadaffi i sitt tal. Det libyska folket har nu beväpnat sig för att försvara landet, sade han enligt Reuters.

10.37
Kadaffi säger i ett tal i libysk tv att flygräderna mot landet är "terrorism".

10.26
Libyens utrikesminister har sagt att landet kommer att slå tillbaka mot västmakternas flygattacker med militärflyg, enligt Libyens statliga tv-station.

Det rapporterar BBC.

10.21
Minst 14 ur Kadaffistyrkorna ska ha dött i flybombningen av vägen mellan Benghazi och Ajdabiyah, rapporterar Reuters.

10.12
Reuters korrespondent i Libyen rapporterar att ett stort antal tungtbeväpnade rebeller har begett sig till staden Ajdabiyah. Korrespondenten uppger också att dussintals av Kadaffistyrkornas militärfordon har förstörts i västmakternas flyganfall.

09.59
Danmark är redo att ansluta sig till västmakternas operation i Libyen. Fyra stridsplan står redo att lyfta, uppgav landets försvarsminister Gitte Lillelund för BBC:s radiostation enligt Reuters.

-Vi har gett USA kontrollen, de kommer att leda operationen. Vi väntar nu på en signal från dem om vad vi ska göra, när vi ska göra det, och var, sade hon.

09.49
Beväpnade män har gripit besättningen på ett italienskt fartyg i Tripolis hamn, rapporterar BBC. Besättningen består av åtta italienare, två indier och två ukrainare.

09.37
Enligt Eva Elmsäter, SVT:s utrikeskommentator är målet för FN:s flygattacker 20 platser längs Libyens kust.

Det är radarstationer och flyvärnet man försöker slå ut för att kunna upprätthålla den flygfria zonen över landet, berättade hon i Gomorron Sverige.

09.21
SVT:s utsände Samir Abu Eid Enligt den senaste rapporten har 48 civila dödats i flygattackerna och 150 skadats.

-Det är svårt att veta hur läget ser ut eftersom det finns få oberoende journbalister i Libyen just nu, säger han.

09.10
Just nu försöker västmakternas styrkor fastställa vilken verkan deras räder gjort.

Operationen där USA, Storbritannien, Frankrike, Kanada och Italien samarbetar mot Kadaffis styrkor har fått namnet "Odyssey dawn", enligt amerikanska militärkällor.

06:03
Kina beklagar västmakternas angrepp på Libyen. I ett uttalande på söndagen vände sig utrikesdepartementet mot att "våld används i internationella relationer".

Kina krävde inte eld upphör men sade sig respektera Libyens "suveränitet, oberoende, enhet och territoriella integritet.

04:40
Afrikanska Unionen, AU, krävde på söndagen ett omedelbart slut på västmakternas angrepp på Libyen.

Efter ett fyra timmar långt möte i Mauretaniens huvudstad Nouakchott bad unionen också Kadaffi att garantera " humanitär hjälp till dem som behöver det" och skydd för utlänningar, inklusive afrikaner som lever i Libyen.

Samtidigt poängterades behovet av "nödvändiga politiska reformer för att avskaffa skälen till den nuvarande krisen".

03:27
Bomber föll nära Kadaffis palats i södra Tripoli tidigt på söndagsmorgonen, uppgav en AFP-reporter.

Angreppet utlöste luftvärnseld från regeringstrupperna.

02:56
Brittiskt stridsflyg har skjutit robotar över Libyen, bekräftade den brittiske generalmajoren John Lorimer natten till söndagen.

Britterna använder plan av typen Tornado.

Libyens statliga tv uppger att 48 människor dödats och 150 skadats när väst angripit Tripoli och städerna Sirte, Benghazi, Misrata och Zuwarah.

01:49
Kraftiga explosioner följda av luftvärnseld hördes i Tripoli omkring klockan halv tre på morgonen, lokal tid.

CNN visade bilder av natthimlen som genomkorsades av blixtar.
Exakt vad som pågick var oklart, men reportrar på plats trodde att det handlade om att Kadaffis styrkor svarade med luftvärnseld på kryssningsrobotar från västmakterna.

01:31
Libyen har beslutat att avbryta samarbetet med Europa i kampen mot den illegala invandringen, meddelade den statliga tv:n på lördagskvällen.

EU-kommissionen erbjöd i oktober förra året Libyen upp till motsvarande 445 miljoner kronor för att stoppa floden av illegala migranter till Europa.

00:31
Libyen kräver att FN:s säkerhetsråd sammanträder omedelbart och sade att resolutionen om flygförbud inte längre gäller.

00:06
Kadaffis luftvärnssystem är allvarligt skadat, säger en amerikansk säkerhetskälla.

-Det är för tidigt att säga hur han och hans marktrupper kommer att svara på dagens angrepp, sade den anonyma källan.

Louise Josborg
louise.josborg@svt.se
Anna Svensson
anna.h.svensson@svt.se

Publicerad: