Avigdor Lieberman Foto: TT

Lieberman avgår som Israels utrikesminister

Uppdaterad
Publicerad

En av premiärminister Benjamin Netanyahus närmaste allierade, utrikesminister Avigdor Lieberman, väljer nu att lämna den israeliska regeringen. Bakgrunden är Netanyahus val av nya, ultraortodxa regeringspartners sedan valet i mars, vilket har upprört Lieberman och hans sekulära parti.

Avigdor Lieberman kommer inte att fortsätta som Israels utrikesminister, rapporterar AP. Yisrael Beiteinu, Liebermans politiska parti, kommer inte heller att ingå i premiärminister Benjamin Netanyahus nya regering, som Netanyahu nu arbetar med att sätta samman efter parlamentsvalet i mars.

Lieberman och hans Yisrael Beiteinu väljer nu i stället att gå i opposition mot sin tidigare regeringspartner Netanyahu och hans parti Likud. Bakgrunden är ett avståndstagande från Liebermans sida gentemot Netanyahus nya ultraortodoxa politiska samarbetspartners. Yisrael Beiteinu är ett uttalat sekulärt parti.

Slag mot Netanyahu

I vårens val tappade Yisrael Beiteinu kraftigt och förlorade fler än hälften av sina mandat i landets parlament, Knesset. Beslutet att gå i opposition ses ändå som ett hårt slag mot Netanyahu, som redan har svårt att samla ett majoritetsstöd i Knesset för att få ihop en stabil regering före deadline på onsdag.

Leiberman har som person också setts som en av Netanyahus närmaste allierade i tidigare regeringar, där Lieberman innehaft utrikesministerposten under två mandatperioder.

Oklar påverkan på relationen med Sverige

Vem som blir Israels nya utrikesminister återstår att se, liksom om detta påverkar den svenska relationen med Israel. Avigdor Lieberman har högljutt uttalat skarp kritik mot Sveriges erkännande av Palestina som stat, och kallat det ”ett olyckligt beslut som stärker extremister”. Lieberman har även vägrat att ta emot besök av Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

– Det är tråkigt att den svenska regeringen har valt att använda en metod som orsakar stor skada och som inte leder till någon nytta. Sverige måste inse att det är svårare att lösa Mellanösternfrågan än det är att sätta ihop en Ikea-möbel, har Liebrman sagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.