HitchBOT i början av sin liftarfärd genom USA. Bilden är tagen den 17 juli när roboten fortfarande var i gott skick. Foto: TT

Liftande robot hittad halshuggen

Uppdaterad
Publicerad

Planen var att roboten HitchBOT skulle lifta genom USA med hjälp av vänliga medtrafikanter. Men resan fick ett abrupt slut när HitchBOT halshöggs i Philadelphia.

”Jag antar att dåliga saker ibland händer goda robotar”. Det senaste meddelandet från HitchBOT ser ut att bli det sista.

Projektet med den liftande maskinen började redan i fjol när professorerna Frauke Zeller och David Smith skickade iväg den i Kanada. Det sociala experimentet går ut på att utforska relationen mellan människa och teknik.

Liftar med människor

HitchBOT är helt beroende av att få lift av människor för att ta sig till sin slutdestination. Färden genom Kanada genomfördes utan problem, och i år har roboten även liftat sig igenom Tyskland.

Men äventyret från den amerikanska östkusten till San Francisco i väst varade inte länge. Tidigt i lördags hittades den på en gata i Philadelphia med avslitna armar och huvud, rapporterar tidningen Wired. Det är oklart vem som ligger bakom attacken.

Den lilla roboten – lika stor som ett barn – var utrustad med en GPS och rapporteras ha varit pratsam. Den kunde hålla enkla konversationer med sina medtrafikanter och hade en kamera som med jämna mellanrum tog fotografier av resan.

Ingen anmälan

Resan ”genom USA” påbörjades den 17 juli i staden Salem, Massachussets. Roboten hann besöka Boston och New York City innan den mötte sitt öde i Philadelphia längre in i landet.

Trots det grymma slutet tänker inte robotens skapare ta fallet till domstol.

”Vi har inget intresse av att anmäla eller hitta personerna som vandaliserade hitchBOT. Vi vill minnas de fina stunderna, och vi uppmanar alla hitchBots vänner och fans att göra detsamma”, skrev skaparna på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.