Foto: SVT

Lindström blev av med sina prickar – invånare rasande

Uppdaterad
Publicerad

En strid om den svenska bokstaven ö har väckt en känslostorm i en liten stad i USA.

”Välkommen till Lindström”. Precis så står det på ett vattentorn som hälsar besökare välkomna till den lilla staden med nära 4.500 invånare i den amerikanska delstaten Minnesota. Lindström har det också länge stått på den gröna vägskylten som markerar stadsgränsen.

Från ö till o

Så såg det i alla fall ut fram till 2012. Numera står det nämligen Lindstrom på skylten – ö blev till o när prickarna över bokstaven försvann. Anledning var att Minnesotas transportstyrelse krävde att skyltar enbart får innehålla de 26 bokstäver som ingår i det ordinarie engelska alfabetet, utan några accenter eller andra tecken.

Invånarna i Lindström tog dock inte lätt på beslutet, rapporterar New York Times. Stadens många svenskättade – staden grundades som en svenskkoloni av en Daniel Lindström från Hälsingland år 1850 – höjde rösten, och försökte förklara för beslutsfattarna att ”ö” är en helt egen svensk bokstav, med eget uttal, och inget ”o med två prickar”.

”Meningslösa regler”

Protesterna föll inte på tomma öron.

– Just meningslösa regler likt denna är anledningen till att människor blir frustrerade över regeringen. Även om jag personligen måste köra till Lindström och måla prickarna på stadsskylten själv, så gör jag det, har guvernör Mark Dayton sagt i ett uttalande.

Och med det var det avgjort. Transportstyrelsen säger sig nu inte ha några problem med att ”korrigera” skylten, och Lindstrom lär få sina prickar tillbaka redan nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.