Foto: scanpix

Listeria hos charkföretag även förut

Publicerad

Två gånger tidigare har danska livsmedelsverket hittat listeriabakterien i produkter hos charkuteriföretaget som tros ligga bakom det senaste utbrottet, som kan ha kostat tolv människor livet.

Den dödliga bakterien upptäcktes så sent som i maj i år hos charkuteriföretaget i Hedehuse på norra Sjælland, när ett parti så kallade rullepølser drogs tillbaka, skriver politiken.dk.

Även 1999 hittades listeria i smörgåspålägg och därutöver har företaget fått en lång rad anmärkningar vid besök av Fødevarestyrelsen, danska livsmedelsverket.

Danmarks livsmedelsminister Dan Jørgensen (S) har bett om en redogörelse från myndigheten och vill gå till botten med ärendet och få stopp på utbrottet.

-Det är djupt tragiskt att utbrottet har kostat människoliv, och jag tar situationen mycket allvarligt, säger han till Politiken.

Enligt tidningen har rullepølser och annat köttpålägg från charkuteriföretaget serverats till patienter på sjukhus och vårdhem.

Fødevarestyrelsen, som håller på att dra tillbaka smörgåspålägget, undersöker också om kött från charkuteriföretaget kan ha skivats och levererats till stormarknader där det har ompaketerats och sålts under egna varumärken eller på delikatessavdelningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.