Militärövning i Litauen. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Litauen förbereder befolkningen på rysk invasion

Publicerad

Litauen har skickat ut en manual till sina tre miljoner medborgare om hur de ska bete sig i händelse av en rysk invasion. Manualen täcker ämnen som effektivt spioneri, första hjälpen och hur man överlever i naturen.

Ryssland spänner musklerna i Östersjöregionen, nu senast genom att skicka krigsskepp med kärnvapenkapacitet till Österersjön.

Omvärlden reagerar med oro och Nato kallar till möten om upptrappningen. Särskilt Balt-länderna som gränsar till Ryssland känner sig utsatta och är på tå efter Rysslands annektering av Krim-halvön från Ukraina för två år sedan. I dagarna har Nato-medlemmen Litauen skickat ut en uppdaterad manual till sina medborgare om hur de ska agera vid en rysk invasion.

Allvarlig ton

Manualen är den tredje i ordningen, men medan 2015 års manual var mer skämtsam och innehöll serieteckningar är tonen i det senaste utskicket betydligt mer allvarsam, skriver CNN.

I den 75 sidor långa manualen står det bland annat att läsa ”detta land (Ryssland) tvekar inte att ta till militärt våld mot sina grannar och fortsätter i detta ögonblick sin militära aggression mot Ukraina”.

Manualen betonar att det är ytterst viktigt att medborgarna är redo att göra motstånd. Sedan följer handfasta tips på hur civila kan spionera på invaderande trupper och rapportera detaljer om ryska stridsvagnar och andra typer av vapen.

”Vi är redo”

Andra instruktioner finns om första hjälpen och hur man överlever i naturen.

Karolis Aleksa, som arbetar på det litauiska försvarsdepartementet och är redaktör för manualen, säger till CNN att instruktionerna också ska ses som ett tydligt budskap till Ryssland: ”Gör det inte –  vi är redo och kommer inte att bli förda bakom ljuset som ukrainarna” .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.