I Kina och Tyskland har kvinnor egna parkeringar – som är lite större. Foto: Wikipedia

Lite större och smidigare parkeringar – för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I Tyskland finns flera ställen där kvinnor får generöst tilltagna parkeringsplatser, senast i raden är Frankfurts flygplats som skriver att platserna är ”rymliga och målade i en färg som gör dem lätta att hitta”.

I vissa länder antas kvinnor vara sämre på att parkera än män, i bland annat Tyskland och Kina finns specialparkeringar tillägnade kvinnor.

– Det är förnedrande för kvinnor att bli utpekade på det här sättet. Det enda man gör är att bidra till fördomar om att kvinnor är sämre bilförare, säger Geraldine Herbert som arbetar på tidningen ”Wheels for Women” till The Local

Skulle verka brottsförebyggande

Förslaget om parkeringar för kvinnor kom redan under 90-talet i Tyskland, men då med anledning av att kvinnor kände sig otrygga i parkeringshusen på nätterna. Då var platserna bättre upplysta och nära nödutgångarna.

Det finns inga regler om att män inte får parkera på kvinnoparkeringarna i Tyskland och tjejer är välkomna att parkera på de ”vanliga” platserna också.

År 2012 hade borgmästaren i Triberg i Tyskland ett udda förslag, att öronmärka några parkeringsplatsen som var extra krångliga. Han sa att det var naturligt att män var bättre på att parkera än kvinnor.

– Vi såg att två platser var placerade mellan pelare och när parkeringarna blev så svåra bestämde vi oss för att tillägna dem till män, sa han till tidningen Der Spiegel.

Kvalitet för kunderna

På Frankfurts flygplats hävdar man också att platserna är till för kvinnors säkerhet och man förklarar dess storlek med att det ska vara kvalitét för kunderna.

Berit Johansson är ordförande för Sveriges trafikskolors riksförbund.

– Om man ska generalisera så har killar ett större intresse för bilkörning än vad tjejer har, men manöverteknisk förmåga skiljer sig inte åt. Det är dumheter, säger hon till tidningen Metro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.