Foto: TT

Liten kärlväxt stjälper stor hamn

Publicerad

I Hamburg vill man gräva ut och utvidga floden Elbe för att öka trafiken av större containerfartyg. Men nu har en flockblommig kärlväxt satt stopp för planerna.

Floden Elbe har grävts ut åtta gånger sedan 1818 för att bereda plats för mer trafik och större fartyg.  I dag kan fartyg med 12,50 meters djup trafikera floden, oavsett tidvattnet. Hamnen är den tredje största i Europa efter Rotterdam och Antwerpen.

Global handel

En ny utvidgning skulle kunna bereda plats för fartyg som kräver ett djup på 13,50 meter och skulle ge Hamburg större betydelse i den globala världshandeln.

Så drömde politikerna och hamnmyndigheterna och ville satsa 56 miljoner kronor för utbyggnaden. Planeringsarbetet satte full fart.

Stäkran kom i vägen

Men så kom Oenanthe conioides i vägen och satte stopp för planerna. Det är en flockblommig kärlväxt av släktet stäkror, ganska lik ett hundkäx och den blir upp till två meter hög. Oturligt nog för Hamburgs hamn har den bara valt just den platsen att växa på i hela världen.

Den är utrotningshotad och måste enligt lagen skyddas. En triumf för miljögrupperna som också ser stora risker för fåglar och fiskar. Även äppelodlarna i området delar oron då högre salthalter kan äventyra skörden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.