Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Sverige erbjuder Tyskland hjälp efter Berlindådet

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har framfört sina kondoleanser till Tysklands förbundskansler Angela Merkel efter gårdagens blodiga attentat i Berlin. Samtidigt erbjuder han Tyskland hjälp.”Sverige deltar i sorgen över de drabbade”, säger han.

Minst 12 personer dog när en lastbil körde in i en julmarknad vid Breitscheidplatz i Berlin på måndagskvällen. Polisen utreder om det rör sig om ett terrordåd.

Nu erbjuder Sverige sin hjälp till Tyskland. Det skedde i samband med att statsminister Stefan Löfven framförde Sveriges kondoleanser till sin tyska kollega Angela Merkel.

Attentat i Berlin 2016

I en intervju med SR Ekot poängterar han vikten av att fortsätta leva som vanligt – trots terrorhotet.

– Det är viktigt att vi lever våra liv som vanligt, som vi brukar. Det terroristerna vill är att vi börjar titta misstänksamt på varandra, och inte kan fungera längre, säger han till SR Ekot.

Deltar i sorgen

I riksdagen beskrev Stefan Löfven gårdagen som ännu en mörk dag under 2016, ett år som ”kännetecknats av så mycket vansinne”. Han pekade på attentaten i Zürich, Ankara och Berlin.

– Sverige deltar i sorgen över de drabbade, vi deltar i vreden över det som har hänt. Framför allt ska vi delta i arbetet mot terrorism. Terrorismen ska bekämpas, säger han enligt TT.

Samtidigt varnar han för att våld kan driva fram hat, polarisering och vilja till nytt våld.

– Därför kräver kampen mot terrorism både militära och polisiära insatser, därför att det här är terrorismens vilja. Men det kräver också ett outtröttligt arbete för sammanhållningen och de demokratiska värderingarna i samma samhälle för de kommer aldrig att kunna tas för givna, säger han enligt TT.

Även Sverige drabbat

Löfven påminner om att även Sverige drabbats och pekar på självmordsbombaren i centrala Stockholm 2010 och på att Sverige har haft hundratals resande till terrororganisationer i krigshärdar.

– Varje dag verkar människor i Sverige som försöker locka unga och utsatta till extremismens enkla dogmer och förringandet av människovärdet och därmed också till hat och våld. Detta måste vi stå emot, säger han enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet