SVT Nyheter träffar Löfven på plats i Bratislava. Foto: SVT

Löfven: Brexit en varningsklocka för EU

Uppdaterad
Publicerad

Turbulenta tider råder i unionen när EU:s toppledare i dag samlas för att diskutera framtiden efter sommarens brexit.

– Det är klart att det är allvarligt när en medlem väljer att lämna. Det är onekligen en varningsklocka att allt inte står rätt till, säger Stefan Löfven.

När Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kallade till dagens toppmöte i Slovakiens huvudstad Bratislava var han tydligt på flera punkter. En av dem är att det är viktigt att gemensamt göra en ärlig bedömning av den nuvarande situationen i EU. Han ser det som en historisk tidpunkt, där unionens framtid står högst upp på dagordningen efter att ett land för första gången beslutat att lämna.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) bekräftar vikten av mötet, och pekar på att enighet inom unionen är avgörande efter Storbritanniens ja till utträde ur EU i folkomröstningen i juni.

– Det är onekligen en varningsklocka att allt inte står rätt till, och det är därför som EU nu måste fokusera på de områden där medlemstatens medborgare förväntar sig leverans, inte ta på sig nya uppgifter, säger han.

”Inte en fråga för ett land”

När det gäller EU:s migrationsuppgörelse och kvotfördelningen EU-länderna emellan håller Löfven fortsatt fast vid att alla medlemsländer måste hjälpa till och dra sitt strå till stacken.

– Vi måste ha en ordning där alla medlemsstater tar ett ansvar i flyktingfrågan. Det är inte en fråga för en eller två länder, det är en fråga för alla. Även de som inte tycker sig ha ett ansvar just nu måste förstå att om det inte fungerar för EU så påverkas också de.

Gemensamt EU-försvar

Det har även pratats om ett gemensamt europeiskt försvar med ett militärhögkvarter, men det är något som Stefan Löfven inte anser är aktuellt eller behövligt i nuläget.

– Från svensk sida är vi tydliga med att vi vill inte ha någon europiesk armé. Försvaret är en nationell angeleägenhet. Däremot är det viktigt att EU-länderna fortsätter att samarbeta i säkerhetsfrågor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.