Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild Foto: TT

Löfven i EU: ”Ta emot flyktingar eller lämna Schengen”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet för ett socialt Europa och vikten av att varje medlemsland tar ansvar i flyktingkrisen, var grundteman när statsminister Stefan Löfven (S) höll tal EU-parlamentet i Strasbourg under onsdagen.

Löfven inledde sitt tal med att recitera Charles Dickens klassiska roman ”Två städer”, som utkom under 1800-talets andra hälft.

– Men han hade lika gärna kunnat tala om våra tider, sa Löfven och refererade till läget i Europa som till ”en förtvivlans vinter” med blodiga terroristattacker, ett Ryssland som flyttar landsgränser med våld och en pågående global flyktingkris som sätter unionens elasticitet på prov när allt fler länder stänger dörren för asylsökande.

#flykt

– Men EU har chans till en hoppfull vår, om vi står starka och enade mot gemensamma hot.

”Få länder villiga att agera”

Han var tydlig i sin kritik mot de EU-länder som visat sig ovilliga att bistå i flyktingmottagandet.

– Sällan har så få europeiska länder varit villiga att agera. Jag hör många ord och planer för att gå vidare, men det händer inget. Jag vill uppmana alla medlemsländer att ta ansvar.

Han nämnde att Sverige tagit emot 187.000 flyktingar, men sa att staten varit tvungen att agera när ingen europeisk lösning fanns att tillgå.

”Skrota Dublinförordningen”

– Det är dags att erkänna att Dublinförordningen inte fungerar, utan måste ersättas, sa han och förklarade att Sverige arbeta för ett gemensamt mottagande där människor på flykt istället för att söka asyl i ett enskilt land söker asyl i EU som helhet.

Han pekade också på orimligheten att som land vara medlem i Schengen utan att ta ansvar i flyktingfrågan.

– Jag kan inte se hur länder som inte deltar i det gemensamma asylsystemet kan delta i Schengensamarbetet heller, sa Löfven och möttes av applåder.

”Stärk folkets välstånd”

Men Löfven talade också om vikten av att EU som projekt har folkligt förankrat stöd. EU, menade han, måste visa dess medborgare värdet av att 28 länder samarbetar.

– Om samarbetet i EU verkligen ska få brett folkligt stöd behöver vi en union som arbetar mycket mer för folkets välstånd, sa han och menade att unionen måste arbeta för att ge människor ett bättre liv och tryggare jobb där låga löner och dåliga villkor inte utgör konkurrensfaktorer. Han talade också om vikten av att skydda minoriteter från diskriminering, hot och våld, och nämnde judar, muslimer och romer som utsatta grupper. Han talade om vikten av varje människas rätt till en rättvis juridisk prövning och rättigheten för varje människa att älska vem hon vill.

– Ett socialt Europa är nyckeln till ett hoppets vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet