Stefan Löfven träffar Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel och Österrikes förbundskansler Werner Faymann. Foto: TT

Löfven i Wien för möte om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Länderna i Europa måste ta gemensamt ansvar för de tusentals människor som fortsätter att fly mot en bättre framtid. Men även USA har en roll att spela, anser tre europiska S-ledare, bland dem statsminister Stefan Löfven.

De tre S-ledarna som samlades inför ett stort medieuppbåd på Gartenhotel Altmannsdorf i Wien på lördagen representerar de EU-länder som tar emot flest flyktingar. Efter nästan ett dygn i staden har statsminister Stefan Löfven haft tid att diskutera flyktingkrisen med Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel och Österrikes förbundskansler Werner Faymann.

– Europa måste ta sitt ansvar, men även USA behöver ta ansvar för läget i Irak och Gulfstaterna, sade Sigmar Gabriel.

#flykt

Kräver rättvisa

S-ledarna är överens om att det krävs en rättvis fördelning eftersom Tyskland, Sverige och Österrike inte klarar uppgiften ensamma.

– Flyktingarna ska inte ha intrycket att Europa inte bryr sig om dem. Europa måste fortsätta att utvecklas, sade Gabriel.

Stefan Löfven nämnde också betydelsen av att få bukt med roten till flyktingströmmen.

– Det är Syrienkonflikten. FN:s säkerhetsråd och de fem permanenta medlemmarna, framför allt USA och Ryssland, måste inleda en dialog. Vi har föreslagit att man startar en kontaktgrupp knuten till FN:s sändebud Staffan de Mistura, sade statsministern.

”Måste vara pragmatiska”

Nästa veckas avgörande möten i Bryssel om flyktingkrisen oroar inte Löfven.

– Nu gäller det att ligga på. Vi får inte binda oss vid exakta detaljer, utan det gäller att ta ett steg framåt. Därför måste vi vara pragmatiska, men aldrig släppa på principen att alla länder ska vara med och ta ansvar.

Sigmar Gabriel lyfte bland annat behovet att fylla på med pengar i de fonder som hjälper länder med mycket flyktingar.

– Vi måste stödja närområdena, Turkiet och andra, på bästa sätt. Därför har jag haft kontakt med UNHCR för att se vad de behöver för att uppfylla sina åtaganden, sade Stefan Löfven.

Staket och stängsel

Och samtidigt som de socialdemokratiska ledarna möttes för att diskutera krisen fortsatte tusentals personer sin flykt genom de europeiska länderna, som på vissa håll klätt in sina gränser med staket och stängsel.

Ungern, som sedan tidigare förstärkt gränsen mot Serbien med taggtråd, meddelar att även stängslet vid den kroatiska gränsen står färdigt. Dessutom kallas militära reservister in för att bemanna gränsstationer, enligt den ungerska nyhetsbyrån MTI.

Samtidigt uppger Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic att man kommer att fortsätta skicka flyktingar till den ungerska gränsen.

-Kroatien ska inte bli flyktingcentret i Europa, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Bah Kuhnke träffar UNHCR

Samtidigt besöker kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) gränsövergången mellan Serbien och Kroatien där hon träffar representanter för FN:s flyktingorgan UNHCR.

På söndagen ska Bah Kuhnke bland annat delta i prideparaden i Serbiens huvudstad Belgrad. I fjol hölls paraden för första gången på fyra år. 2010 anfölls den av högerextremister och omkring 150 personer skadades vid oroligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet