Foto: TT

Löfven: Fel tidpunkt att kräva socialt protokoll

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör, efter britternas folkomröstning, ta tillfället i akt och driva på för ett socialt protokoll till EU-fördraget.

Det krävde Vänsterpartiet vid EU-nämndens möte inför toppmötet som inleds i eftermiddag.

Men statsminister Stefan Löfven tycker att tidpunkten är fel.

– Jag tycker att vi ska ha ett socialt protokoll men det förutsätter en fördragsförändring och det är inte aktuellt nu, säger han.

I valrörelsen 2014 gjorde Stefan Löfven och LO gemensam sak och krävde att ett socialt protokoll skrevs in i EU-fördraget för att stärka löntagarnas rättigheter och motverka lönedumpning.

Brittisk EU-omröstning

Men i regeringsställning har Socialdemokraterna valt att avvakta med att rikta det kravet mot övriga EU-länder.

– Jag jobbar hellre med konkreta förbättringar här och nu än ger mig på en lång och jobbig diskussion om en fördragsförändring som ingen vill ha, säger Stefan Löfven.

– Istället ser jag till att jobba med utstationeringsdirektivet och den sociala pelaren. Jag vill att hela EU ska jobba med det som leder till ett starkare medborgarnas Europa.

V: rätt tidpunkt

Vänsterpartiet håller inte med utan ser den brittiska folkomröstningen som ett bra tillfälle att lyfta frågan.

– Stefan Löfven går hela tiden och väntar på den optimala tajmingen men det är vi politiker som kan skapa den, säger Jens Holm (V), ledamot i EU-nämnden och fortsätter.

– Ett socialt protokoll skulle innebära att alla som kommer hit och jobbar gör det för svenska löner och svenska villkor. Att vi inom Europa får samma villkor så att vi undviker social dumpning och låglönerkonkurrens.

Bortsett från Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas krav på en omförhandling var det en relativt enig EU-nämnd som möttes i dag. Allianspartierna lyfte behovet av att inte stressa fram ett nytt avtal med Storbritannien, något statsminister Stefan Löfven också framhöll som viktigt.

Avgift kan bli högre

En annan fråga som kom upp gällde EU-avgiften. Bland annat Moderaterna pekade på att den riskerar att bli högre när Storbritannien lämnar.

– Ett utträde får inte leda till en ökad medlemsavgift för Sverige som de svenska skattebetalarna ska stå för. Här måste Sverige hålla i för en stram budget, sa Ulrika Karlsson (M). 

Men enligt statsministern är frågan för tidigt väckt.

– Det här kommer att ta lång tid att förhandla. Storbritannien kommer att vara kvar hela den tiden, sannolikt minst två år. Budgetfrågan är överhuvudtaget inte uppe på dagordningen men vi ser inte framför oss någon höjning av medlemsavgiften, säger han.

När det gäller det kommande handelsavtalet mellan EU och Storbritannien upprepade Stefan Löfven att det måste vara en skillnad mellan att stå innanför och utanför den inre marknaden.

– Ingen av de andra 27 EU-länderna kommer att acceptera ett avtal där man har kvar alla rättigheter men slipper alla skyldigheter. Har man gått ur blir det en skillnad i relationen. Men vi måste samtidigt eftersträva att EU och Storbritannien, liksom Sverige och Storbritannien bilateralt,  har bra relationer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet