Jublet från tiotusentals åskådare steg när Stefan Löfven talade, men det var ändå blygsamt jämfört med när megastjärnan Beyoncé intog scenen någon minut senare. Foto: TT

Löfven lovar toaletter och vatten

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som leder världens första feministiska regering. Så presenterades Stefan Löfven av skådespelerskan Salma Hayek Pinault på Global Citizen-festivalen i New York. Som talare omedelbart före megastjärnan Beyoncé lovade statsministern sanitära bekvämligheter för 60 miljoner människor.

– Väldigt starkt. Jag känner förtröstan inför framtiden när jag ser dessa engagerade unga människor, sade en upplyft Löfven kort efter framträdandet till TT.

I sitt korta tal på den rödkantade scenen gav Löfven festivalarrangören, rörelsen Global Citizen, en eloge. Sedan utlovade han de sanitära bekvämligheterna till behövande världen över under en 15-årsperiod.

Hård konkurrens

Jublet från de tiotusentals åskådarna steg, men det var ändå blygsamt jämfört med när megastjärnan Beyoncé intog scenen någon minut senare.

– Vi är engagerade i sanitet, vatten och jämställdhet. Sanitet är oerhört viktigt för grundläggande mänskligt värde, och inte minst för jämställdheten – för flickors och kvinnors möjlighet att få en tryggare tillvaro, förklarade statsministern sin utfästelse.

Hur löftet ska uppfyllas till rent praktiskt blir det nu upp till biståndsmyndigheten Sida att ta tag i.

Förutom Beyoncé framträdde även bland andra Pearl Jam, Ed Sheeran, Sting och Coldplay på festivalen i Central park. Stephen Colbert var en av värdarna, och kort före Löfven talade USA:s vicepresident Joe Biden. Bakom scenen umgicks statsministern inte med någon av musikstjärnorna, men väl med fredspristagaren Malala Yousafzai som han säger sig vara en stor beundrare av.

Ombads agera

Global Citizen är en rörelse med samarbetspartners som Unicef, Rädda Barnen, Oxfam och ett antal bolag. Den arbetar brett för att öka medvetenheten om bland annat extrem fattigdom, hunger, barns och kvinnors utveckling och jämställdhet. På festivalscenen hyllades FN:s nya hållbara utvecklingsmål.

Arrangemanget i Central Park var gratis, men för att säkra biljetter bad arrangörerna hugade att agera – till exempel genom att skriva brev till världsledare om att förbättra hälsovården i utvecklingsländer, eller genom att dela artiklar på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.