Stefan Löfven på plats hos FN. Foto: TT

Löfven: Stort Sverigeintresse i FN

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) var i New York för att jobba för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd. Men vid en pressträff berättar han att platsen i sig inte är målet, utan att det är att göra världen lite bättre.

Den svenske statsministern tycker att Sverige har något att tillföra, i egenskap av alliansfritt land som står upp för bland annat mänskliga rättigheter och jämlikhet. Men i en intervju med SVT säger han att han tycker att det blivit en konstig diskussion i Sverige, att en plats i säkerhetsrådet skulle vara det viktiga målet.

– Det är inget övergripande mål. Det viktigaste för Sveriges utrikespolitik är att vi får resultat, att vi får slut på konflikter. Att sitta i säkerhetsrådet är ett medel, ett verktyg.

Tuffa konflikter

Statsministern säger sig på en gemensam pressträff se att säkerhetsrådet har problem med vetoförfarandet och är i stort behov av reformer.

– Vi har en ekonomi som är mer globaliserad än någonsin och länder som är förbundna med varandra. Det absolut viktigaste internationella forumet är FN.

Vilka frågor hade du velat att Sverige skulle driva om vi var medlemmar i dag?

– Inga frågor är specifikt svenska. Vi har massor av tuffa konflikter att ta i, bevisligen så har världssamfundet inte lyckats när det gäller Ukraina och inte heller Syrien.

Feminist

Ytterligare en fråga han vill lyfta är jämställdhet. Så skedde även vid pressträffen, där Löfven inför internationella journalister underströk att han företräder en feministisk regering.

På frågan om hur han ser på de tre herrar som utsetts till hedersambassadörer för Sveriges säkerhetsrådskandidatur – förre utrikesministern Carl Bildt, förre statsministern Göran Persson och förre FN-ambassadören Pierre Schori – sade han att det är bra med erfarna människor med olika kontaktnät.

– Sedan är det inte slut med den här trion, vi kommer att vilja ha hjälp av flera människor, kvinnor kommer att hjälpa oss.

Fakta: Förenta Nationerna (FN)

 * Grundades 1945.

 * Har i dag 193 medlemsstater.

 * Arbetet leds av generalsekreteraren, just nu Sydkoreanen Ban Ki-Moon, och bygger till stor del på FN-stadgan.

 * Viktiga kammare där beslut fattas är generalförsamlingen, säkerhetsrådet och FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc).

Källa: UN.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.