Barack Obama och Stefan Löfven vid flyktingtoppmötet i New York som inleddes sent på tisdagskvällen, svensk tid. Foto: TT

Löfven höll tal på flyktingtoppmötet – lovade satsning på 325 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att öka antalet kvotflyktingar, från 1.900 till 5.000 per år. Det framkom vid det flyktingtoppmöte i New York som hölls under tisdagen, och utgör en del av en överenskommelse mellan 50 länder om att tillsammans ta emot 360.000 kvotflyktingar i år.

Med hjälp av näringslivet och ett 50-tal länder tänker USA:s president Barack Obama hjälpa världens flyktingar till jobb, utbildning och ett drägligt liv. Vid Obamas flyktingtoppmöte, som hölls i FN-skrapan i New York under tisdagen, presenterade Sverige flera initiativ för att hjälpa dem som flytt krig och katastrofer.

– Vi vet alla att inget land, ingen kontinent, ingen organisation kan klara det här på egen hand... fler länder måste ta ett större ansvar, sade statsminister Stefan Löfven, en av Obamas medvärdar, i talarstolen.

#flykt

Åhörarna brast ut i spontana applåder när Löfven berättade om nya blågula stöd till det humanitära systemet. Bland annat ges 175 miljoner kronor ges till en ny fond inom Världsbanken som ska hjälpa medelinkomstländer som tagit ett stort ansvar för flyktingsituationen, främst Jordanien och Libanon.

Och 150 miljoner kronor går till den internationella organisationen för migration (IOM) och UNHCR gemensamt, som stöd för en mekanism de tagit fram för så kallad vidarebesättning av 30.000 kvotflyktingar.

– Jag är stolt över att ha varit medvärd. Det är ett bevis för att Sverige uppskattas, sade en nöjd Stefan Löfven efter mötet, och tillade:

– Nu gäller det att deltagarna levererar också.

360.000 nya hem

Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland var också med och höll i toppmötet. När USA:s president Barack Obama presenterade Sverige talade han om ett land som gett ”enorma humanitära bidrag vid sidan av att ha tagit emot flyktingar”.

– Jag tog initiativ till mötet för vi alla måste göra mer, sade en energisk Obama i sitt inledningstal – och pekade på att majoriteten av världens flyktingar kommer från Afghanistan, Somalia och Syrien.

– Det som sker i Syrien är oacceptabelt och världen är inte så enad som den borde vara för att hindra det.

Obama sade också att mötets cirka 50 deltagande länder lovat att tillsammans ta emot 360.000 kvotflyktingar i år, vilket är en fördubbling jämfört med i fjol.

I Sveriges fall handlar det om en gradvis ökning från 1.900 om året till 5.000 årligen fram till 2018. Löfven säger att han tycker sig se en insikt hos mötesdeltagarna om att fler länder måste dra sitt strå till stacken för att krisen inte ska förvärras.

– De närliggande länderna, som tar emot flest, måste bli avlastade, betonar han.

Engagerade bolag

Obamas sammankomst var det andra flyktingtoppmötet i FN på lika många dagar. Med 65 miljoner människor på flykt var målen för mötet högt ställda: en 30-procentig ökning av bidragen till FN:s hjälpinsatser, en dubblering av antalet flyktingar som får nya hem, en miljon nya skolplatser för barn på flykt och en miljon fler flyktingar i arbete, enligt USA:s utrikesdepartement.

För att lyckas höll Obama även en konferens med näringslivsrepresentanter timmarna före toppmötet. Enligt Vita huset har 51 bolag hörsammat uppmaningen att engagera sig för de flyende. T

illsammans har de lovat att investera, donera eller samla in motsvarande 5,5 miljarder kronor – medel som ska användas för utbildning till över 80 000 flyktingar (genom digitala skolor, mentorskap och klassrumsstöd), att skapa jobbmöjligheter för 220.000 (genom bland annat mentorskap och praktikplatser) och att hjälpa 4 miljoner flyktingar till ekonomisk integration. Dessutom ska allmänt stöd ges till mer än 6,3 miljoner flyktingar i 20 olika länder.

Bland bolagen finns Accenture, Airbnb, Facebook, Goldman Sachs, Google, HP, IBM, Ikea, Linkedin, Mastercard, Microsoft, Twitter, Uber, UPS och Western Union.

Fler flyktingar?

Värdlandet USA har fått kritik för att man tagit emot så få flyktingar från främst Syrien. Det totala antalet flyktingar för i år är snart är uppe i 85.000, varav 13.000 från Syrien. Obama sade att 110.000 ska tas emot nästa år.

Ett skäl till de förhållandevis låga siffrorna är att USA är relativt restriktivt med vem man tar emot, i ljuset av terrordåd världen över och attackerna mot USA:s östkust den 11 september 2001. Kvotflyktingar går igenom flera tester och screenas för att säkerställa att de inte utgör något hot.

Fakta: Flyktingsituationen i världen

Omkring 65 miljoner människor världen över beräknas vara på flykt undan krig och katastrofer. Den genomsnittliga tid en person tillbringar i flyktingläger är 17 år.

Om alla människor på flykt skulle bo i samma land skulle det vara världens elfte största.

80 procent av världens flyktingar befinner sig i utvecklingsländer. Mer än hälften av dem – över 35 miljoner människor – befinner sig i enbart åtta länder. De är Turkiet, Pakistan, Libanon, Iran, Etiopien, Jordanien, Kenya och Uganda.

Samtidigt har sex av världens rikaste länder – USA, Kina, Japan, Storbritannien, Tyskland och Frankrike – tillsammans enbart tagit emot 1,8 miljoner flyktingar (eller 7 procent av det totala antalet), enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

Kriget i Syrien, som nu är inne på sitt sjätte år, har skördat 300 000 dödsoffer. Närmare 5 miljoner syrier har flytt till främst grannländerna, enligt hjälporganisationen Care.

Källa: Regeringen, AFP, Oxfam och Care

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet