Foto: TT

Löfven talade som en industrins man

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven uppmanar världens ledare att se klimatavtalet som början på en ”grön revolution”.

– Jag är en industrins man. Jag vet att industrin kan skapa förändring och jag vet hur mycket industrialiseringen har gett oss alla. Men det har byggts på kol och olja och det har kostat, sa statsminister Stefan Löfven som inledning av sitt anförande.

Men han började med att ge sina kondoleanser till offren för terrorattackerna den 13 november. Löfven sa också att Sverige står upp för kampen mot terrorismen tillsammans fransmännen.

#vårtklimat

– Nu måste vi bygga en ny grön revolution. Den revolutionen måste vara global, rättvis och alla ska vara vinnare i den nya globala ekonomin, sa Löfven.

Ett av världens första fossilfria länder

Den svenska regeringen har gått ut med att Sverige har ambitionen att Sverige ska vara ett av världens första fossilfria länder. Ett budskap statsministern tryckte på extra vid sitt anförande.

– Jag vill att svenska företag ska vara världsledande på grön ekonomi och det är vår skyldighet att hjälpa andra, mindre utvecklade länder, med det.

Löfven talade även varmt om att Sverige är den största givaren per capita till den gröna klimatfonden och att Sverige ska fortsätta att vara generösa.

250 miljoner extra till FN:s klimatfond

Vid en presskonferens tidigare i dag lovade Löfven 250 nya miljoner till FN:s klimatfonder, utöver de fyra miljarder som redan utlovats.

– Sverige är här för att få till stånd ett avtal som är ambitiöst, rättvist och görbart, sa Löfven och avslutade med att:

– Vi ska se Paris som en början, en början på en överenskommelse där vi måste höja ambitionen över tid, sa Löfven.

Under kvällen deltar statsministern på en middag tillsammans med Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Svenska handelskammaren i Paris som firar 100 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet