Statsminister Stefan Löfven (S) i sitt tal på Utöya. Foto: TT

Löfven lovordade ungdomarna på Utøya

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven uttryckte i dag sin beundran för hur den norska arbetarrörelsen hanterat katastrofen på Utøya. Löfven var en av talarna på den idylliska lilla ön väster om Oslo, fem år efter det dödligaste terrordådet i nordisk historia.

– Ni har min respekt och min beundran för det sätt ni har hanterat detta, inledde Löfven sitt tal till åhörarna, till största delen medlemmar av den norska arbetarrörelsens ungdomsförbund AUF.

Samma ungdomsförbund som för fem år sedan drabbades när deras sommarläger brutalt angreps av Anders Behring Breivik, som utklädd till polis sköt ihjäl 69 deltagare och skadade över 30 på drygt en timme.

Stefan Löfvens tal fick i sista stund flyttas inomhus på grund av ett ihärdigt regnande, och i talarstolen valde han att prata mycket om politisk ideologi och om framtidstro.

– Det finns krafter som inte vill att vi ska tro på vår förmåga att förändra, sade han.

Solidaritet och jämlikhet

Enligt Löfven är det politikens uppgift att just förändra.

– Det är därför vi är här.

Talet kretsade även kring behovet av mer solidaritet och jämlikhet. Stefan Löfven betonade att den nordiska modellen är en förebild i hela världen och framhöll de starka banden mellan norsk och svensk socialdemokrati.

Flera gånger under talet avbröts han av applåder.

Hundratals ungdomar

I fjol återupptog AUF lägerverksamheten på ön för första gången sedan massakern. Och i veckan har hundratals ungdomar från den norska arbetarrörelsens ungdomsförbund AUF samlats på Utøya igen, bland annat i sällskap av 20-talet SSU-medlemmar.

Temat för årets sommarläger, det andra sedan den makabra massakern på ön, är ”Vi bygger landet för framtiden”.

Förutom Stefan Löfven besöker även det norska Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre ön i dag. Besöket är Löfvens andra på Utøya efter Breiviks massaker. Förra gången Löfven var där, 2012, deltog han i en minnesceremoni i egenskap av S-ledare.

Fruktan och hopp

Inför Löfvens besök har Støre, norsk oppositionsledare, i veckan redan hållit tal på Utøya. Han kallades Norges nästa statsminister av AUF och höll ett känslosamt tal, om fruktan och hopp.

– Det är den stora skiljelinjen i vår tid, om vi tar oss an framtiden med fruktan eller med hopp, sade han enligt nyhetsbyrån NTB.

– Fruktan är inte fel, inte opassande och inte skamligt. Fruktan är verklighet i många människors liv. Och vi som håller på med politik måste ta den på allvar, förstå var den kommer från, göra något för att möta den, tillade han.

Han pressades under dagen samtidigt av AUF-ledaren Mani Hussaini, som vill att Arbeiderpartiet börjar föra en mer offensiv omfördelningspolitik med höjda skatter och politiskt lovar att oljeindustrin ska hållas borta från områden som ännu inte är exploaterade, som Lofoten och Vesterålen, om Arbeiderpartiet kommer till makten.

Förlorade sin oskuld

Mani Hussaini tror att katastrofen för fem år sedan förändrat norsk politik i grunden.

– Vi förlorade vår oskuld när vi drabbades av terrorangreppet. Det var inte längre något som hände någon annanstans, det var norrmän som angreps av en av våra egna, med fascistisk och rasistisk hatideologi, säger han.

– Våra värderingar hotas varje dag och vi måste kämpa för dem varje dag, tillägger han.

Har Norge gjort upp med vad som hände?

– Vi har gjort upp med gärningsmannen, terroristen. Han är i fängelse och kommer att glömmas bort där. Men det vi inte har gjort upp med fullt ut ännu – och som jag dessvärre befarar att vi aldrig blir helt klara med – är uppgörelsen med de åsikter terroristen hade.

Fakta: Terrordåden i Norge

Strax före klockan 15.30 fredagen den 22 juli 2011 kom larm om en stor explosion i regeringskvarteret i centrala Oslo.

Två timmar senare kom ett nytt larm om att en man klädd som polis sköt ungdomar på Utøya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF höll sommarläger.

I Oslo dödades åtta människor. På Utøya dödades 69 personer, varav endast sju var över 25 år.

Omkring en timme efter det andra larmet greps Anders Behring Breivik, som erkände båda dåden. Han dömdes i augusti 2012 till 21 års ”förvaring”, i praktiken troligen en bokstavlig livstidsdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.