Foto: TT

Louisvillebor minns Muhammad Ali

Uppdaterad
Publicerad

På fredag begravs Muhammad Ali i hemstaden Louisville i Kentucky, USA. SVT Nyheter besökte staden vars invånare minns ikonen med blommor, gosedjur och värme och där Ali-turismen nu kommit igång med full fart.

– Han svävade! Jag lovar!

Naynay Kinnion berättar om sitt möte med Muhammad Ali, när han kom på besök till hennes skola. Och hon visar med handen, en decimeter ovanför marken.

– Han svävade verkligen som en fjäril.

Jag möter Naynay vid Ali Centrat i Louisville, museet och monumentet uppfört till Muhammad Alis ära. Hon håller på att fotografera sin dotter framför muralmålningen av Alis kanske mest kända devis, hans egen beskrivning av sin boxningsstil: Sväva som en fjäril, sticka som ett bi.

Det är också fullt med fjärilsballonger vid den minnesvård som växt upp utanför centrats entré. Människor kommer och går. De lämnar en blombukett, ett kramdjur, en bild. Det ligger en röd boxningshandske uppe på en pelare. Det var sådana han bar under hela sin karriär.

Delade ut Koranen

Överallt träffar jag på människor som vill berätta om sina minnen, sina möten med Muhammad Ali, den store. Den gamle ärrade boxningstränaren försäkrar mig om att Ali aldrig slog honom hårt, när de möttes i träningsringen.

– Jag var ju yngre än honom, så liten, så han var mycket försiktig.

En annan man berättar om när Muhammad Ali kom till stan med billaster fulla med Koranen, som han delade ut till alla på gatorna. Han hade själv sin bok kvar hemma i bokhyllan – med Muhammads autograf. Fast han hade inte läst den.

Kommersen igång

Utanför Muhammad Alis barndomshem är det fullt med folk. Det ringlar en lång kö utanför det lilla rosa huset. De har köpt biljetter och står och väntar på sin tur att få komma in. Åtta dollar kostar det.

– Vi började i söndags. Vi kör från cirka 10 på morgonen till nio på kvällen och varje tur på 8 personer tar 7 minuter. Så kan du räkna ut själv hur mycket pengar det blir. 

Sonny Fishbag ser nöjd ut. Och så ropar han ut sitt meddelande igen.

– Showtime! Kom och se Muhammad Alis barndomshem. Nästa tur börjar om 5 minuter!

Stadens store son

Cassius Clay, som han hette då, flyttade tidigt i sin karriär från Louisville, men han behöll livet ut en nära kontakt med staden och dess invånare. Så alla i Louisville är engagerade, nu när det handlar om att ta farväl.

Själva begravningen har Muhammad Ali själv utformat. Han har i detalj planerat alla ceremonier, kortege genom staden med kistan, minneshögtiden på fredag med både kungar och presidenter.

Men Louisvilleborna lägger till så mycket mer. Borgmästaren ordnade till och med en festival till Alis ära på onsdagen, en I am Ali-festival. Det var musik, dans, sång. Riktig karnevalstämning.

Louisville sörjer sin store son genom att fira hans liv och gärningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.