Stefan Löfven är på plats i Davos för att hålla ett anförande. Foto: TT

Löfven talade inför höjdarna i Davos

Uppdaterad
Publicerad

”Den fjärde industriella revolutionen” är temat på årets upplaga av Världsekonomiskt forum i Davos. SVT sände när statsminister Stefan Löfven talade vid konventet i de Schweiziska alperna.

John Kerry, Leonardo di Caprio, Kevin Spacey och Bill Gates finns bland namnen på de 2.500 toppolitiker, näringslivshöjdare och kulturpersonligheter som just nu strålar samman i Davos för seminarier och runda bords-samtal om världens problem och utmaningar.

Jobb och tillväxt

Från svenskt håll deltar bland andra förre finansministern Anders Borg och statsminister Stefan Löfven. Den sistnämnde höll i dag ett anförande inför ett samlat pressuppbåd.

Temat för talet var jobb och tillväxt. Enligt Löfven är den globala ekonomin är inne i en avgörande förändring och den stora utmaningen är att skapa nya jobb och mer tillväxt i en allt mer digitaliserad värld. Löfven efterlyste mer samarbete och dialog mellan politiker, löntagare och kapital.

– Med kunskap och teknologi ska vi konkurrera om framtidens jobb, inte med sänkta löner och försämrade arbetsvillkor. Att göra människor fattigare är vansinne, inledde den svenske statsministern sitt tal.

Flyktingkrisen stal uppmärksamheten

Men intresset för framtidens jobb visade sig vara begränsat bland åhörarna. Tämligen omgående hamnade i stället migrationen och integrationen i fokus. Löfven riktade ytterligare en gång udden mot EU:s oförmåga att handskas med flyktingströmmen. Han framhöll att Sverige tagit emot absolut flest flyktingar per capita och motiverade också regeringens beslut att stänga landets gränser för fler asylsökande:

– Först och främst måste konflikterna och krigen som får människor att fly upphöra. Men även EU:s flyktingpolitik måste förändras så att fler länder börjar bidra till mottagandet. Sverige var tvunget att säga stopp så att de som redan sökt asyl kan få ett vettigt mottagande och känna sig välkomna, sade Lövfen.

Frågorna från det hyggligt stora journalistuppbådet handlade så gott som uteslutande om flyktingkrisen. Löfven fick bland annat frågor om den svenska regeringens relation till sina danska kolleger efter att gränskontrollerna upprättats.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)redogjorde för att Sveriges ekonomi är stark och att landet har goda möjligheter att ta hand om de asylsökande. Johansson berättade också om att Sverige är i full färd med att bygga bostäder, en utsaga som många på hemmaplan säkert ifrågasätter.

Samtal för tillit

Tidigare i veckan har Stefan Löfven haft enskilda överläggningar med Georgiens president Margvelasjvili, Frankrikes premiärminister Manuel Valls och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

– Det blir mindre formellt och bättre möjlighet att komma djupare i olika frågor. Sedan är det alltid bra att knyta kontakter – ju fler gånger man träffar en person desto mer tillit skapas. På så sätt kan jag få med Sverige på riktigt i olika sammanhang, sade Stefan Löfven när SVT träffade honom tidigt på torsdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.