Lufthansa drabbades av en endagsstrejk även den 21 mars i år. Foto: Scanpix

Luftahansa ställer in 1.700 avgångar

Uppdaterad
Publicerad

Det tyska flygbolaget är hårt strejkdrabbat på måndagen.

Det tyska flygbolaget Lufthansa har ställt in drygt 1.700 avgångar under måndagen. Detta på grund av den endagsstrejk som fackförbundet Verdi planerat genomföra under dagen.

Verdi representerar 33.000 anställda på Lufthansa och de båda parterna ligger långt ifrån varandra i de pågående löneförhandlingarna.

Lufthansas senaste bud beskrevs som ”skandalöst” av Verdi.

Detta blir den andra endagsstrejken på en månad.

De flesta av de inställda avgångarna är kortare flygresor. Av de längre, för Lufthansa mer lönsamma, resorna är 58 av 70 avgångar inställda.

På grund av strejken har SAS tvingats ställa in sammanlagt 29 tur och retur-resor mellan Skandinavien och Tyskland, varav sex av dem är från Sverige

Enligt SAS rör de sex inställda tur och retur-resorna till och från Sverige en mellan Landvetter och Düsseldorf. Övriga inställda handlar om Arlanda, varav fyra till och från Frankfurt – Europas tredje största flygplats – och en till och från Düsseldorf.

Däremot berörs inte flygtrafiken till och från Berlin.

-Det vi har fått höra är att Berlin är opåverkat av strejken, säger Rebecka Södergren på SAS pressavdelning.

Resenärer ersätts

Enligt hennes uppfattning kommer inte SAS att behöva utöka listan över inställda turer fram till att strejken börjar.

-Jag tror att det här är det som ligger, för det är ju redan i morgon.

– Alla drabbade SAS-resenärer har fått ersättning eller möjlighet till ombokning, säger Rebecka Södergren på SAS pressavdelning.

Den 21 mars genomförde personalen i Tyskland en endagsstrejk, som tvingade Lufthansa att ställa in 40 procent av sina flygningar den dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.